Výsledky návštěvy amerických ministrů v Kyjevě: finanční a vojenská pomoc i návrat diplomatů

Američtí ministři za sebou mají návštěvu Kyjeva. Cílem bylo jednání o dodávkách zbraní. Jaké jsou výsledky?

Volodymyr Zelenskyj se sešel s americkými ministry

Americký ministr ministr zahraničních věcí Antony Blinken společně se svým kolegou Lloydem Austinem, který působí aktuálně ve funkci ministra obrany, navštívil Kyjev. Objevili se zde jakožto dva dosud nejvýše postavení američtí činitelé.

O návštěvě informoval v neděli 24. dubna poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč. Ten neuvedl žádné další podrobnost. Schůzku následně v pondělí potvrdila i americká strana.

Setkání obou ministrů společně s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským se konalo nedaleko polsko-ukrajinských hranic.

USA již platí za nejvýznamnějšího podporovatele Ukrajiny ve válečném konfliktu s Ruskem. Jak informovala tuzemská média, zástupci obou zemí se nakonec dohodila další vojenské i finanční pomoci.

Ukrajina se dočká další pomoci

Vzhledem k aktuální povaze boje by se mělo jednat primárně o zbraně dlouhého dosahu. Ukrajina potřebuje momentálně především tanky. Ministr obrany Austin uvedl, jak informovala média s odkazem na agenturu Reuters, že Spojené státy udělají maximum pro to, aby Ukrajině dokázaly poskytnout takovou podporu, která bude pro zemi nyní účinná.

Celková výše přímé a nepřímé podpory, kterou USA nabízí, by se měla pohybovat ve výši 713 milionů dolarů, tedy přibližně 16 miliard korun.

Vojenská pomoc má být připravena nejen pro samotnou Ukrajinu, ale i pro další středoevropské a východoevropské země, které na Ukrajinu dodávají vojenský materiál. Celková výše této podpory dosáhne dle dostupných informací 400 milionů dolarů. Rozdělení proběhne mezi 15 států.

Ministr zahraničí Blinken, jak informovala CNN, zároveň prohlásil, že Rusko usiluje o to, aby Ukrajinu zbavilo suverenity. To se mu však zatím nepodařilo. Rusku se nepodařilo uplatnit svou vojenskou a ekonomickou převahu, prohlásil ministr dále.

  Existují nějaké výsledky z jednání mezi Lavrovem a Cavusoglu?

Na Ukrajinu se vrátí američtí diplomaté

Dalším bodem, který se na schůzce podařilo projednat, je návrat amerických diplomatů na Ukrajinu. Ti kyjevské velvyslanectví opustili dva týdny před vypuknutím konfliktu. Nejprve se přesunuli do západoukrajinského Lvova a poté do Polska.

Představitelé americké diplomacie mají v plánu obnovit denní cesty přes hranici do Lvova. Urychlovány jsou plány na návrat do kyjevské mise, jak se podle Reuters nechal slyšet jistý nejmenovaný představitel amerického ministerstva zahraničí.

Zároveň vyzdvihl také nenahraditelnost osobního kontaktu. V návratu amerických diplomatů do země se bezpochyby skrývá i hluboká symbolika.

S odvoláním na CNN taktéž další zdroje informovaly, že nejvyšší diplomatickou hodnost na Ukrajině bude zastávat Bridget Ann Brink, která od roku 2019 působí ve funkci velvyslankyně Spojených států na Slovensku. Oficiálně ji má v nejbližší době jmenovat prezident Joe Biden. Funkce byla neobsazena více než dva roky.

Autor: Dana Marková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com