Parlamentní volby v Moldavsku. Boj o hodnoty.

11. července se v Moldavsku konaly volby do místního parlamentu. V tuto chvíli sčítání hlasů pokračuje. 20 stran, 2 volební bloky a jeden nezávislý kandidát se ucházejí o 101. místo v zákonodárném sboru republiky.

Hlavními konkurenty v současném volebním období jsou však komunistický a socialistický blok v čele s bývalými prezidenty Igorem Dodonem a Vladimírem Voroninem a Strana akce a solidarity, která podporuje dosavadní prezidentku Maiu Sandu, která vedla tuto politickou sílu, před převzetí funkce hlavy státu …

Právě volební sliby současného vůdce Moldavska podnítily konání předčasných parlamentních voleb, respektive prezidentova přání zvýšit autoritu zákonodárného orgánu ve společnosti, protože podle Sandu: „parlament kompromitoval sám sebe a ne splňovat zájmy občanů Moldavska “.

Nebylo však snadné dosáhnout jeho rozpuštění – socialisté, kteří měli většinu mandátů, udělali vše, co bylo v jejich silách, aby tomu zabránili. Jejich vůdce Igor Dodon, kterého ve funkci hlavy státu vystřídala Maia Sandu, použil různé metody, které nechtěly předčasný volební závod.

A ačkoli exprezident řekl slovy, že se nebojí konkurence, ve skutečnosti všechno vypadalo úplně jinak. Všechno bylo použito: od diskreditace Sandu v médiích po soudní spory.

Záměr současného prezidenta podpořila také skutečnost, že na konci prosince 2020 odstoupil premiér Ion Chicu, přesně den před vypršením prezidentského období Igora Dodona.

Tři pokusy o sestavení vlády byly marné a v polovině dubna tohoto roku byl parlament přesto rozpuštěn.

Předchozí pravidelné volby do legislativního orgánu Moldavska se konaly v únoru 2019. Jaké bude vyrovnání sil v novém svolání, stále není známo. Většina odborníků to tvrdí žádná ze stran účastnících se volebního závodu nebude mít parlamentní většinu – 51 mandátů.

Existují však lidé, kteří tvrdí, že „Strana akce a solidarity“, která podporuje Maiu Sandu, je schopna získat potřebný počet hlasů k sestavení vlády sama.

  Když není možné říci ne. Andělé s ukrajinským srdcem zachraňují svět.

Moldavsko je parlamentní republika, proto, aby mohl efektivně vládnout stát a plnit své sliby dané voličům, potřebuje prezident podporu parlamentu.

Proto jsou tyto volby tak důležité jak pro Maii Sandu, tak pro jejího rivala Dodona, který se tak snaží pomstít loňskou porážku v prezidentských volbach.

Volby do moldavského parlamentu pro občany této země jsou volbou vektoru rozvoje jejich státu.

Maia Sandu je politička nové formace – mladá, ambiciózní, vzdělaná vůdkyně s jasným evropským rozhledem a přístupy, která vidí vyhlídky své země na rozvoj vztahů s EU a NATO a jasně si uvědomuje směr k nezávislosti .

Protějškem současného prezidenta je Igor Dodon – muž z Moskvy. V zásadě neskrývá své názory na Kreml a uvádí, že pouze tam budoucnost Moldavska najednou dokonce umožnila porušení dohody o „přidružení k EU“, a vyzývá Evropu k úzké spolupráci s Moskvou , děsí Moldavany hrůzostrašnými příběhy o NATO, za které dostává svůj příděl od kremelských pánů, v podobě velkorysých investic, včetně volebních kampaní.

Zajímavý fakt: Dodonova socialistická strana se v současných volbách rozešla s komunisty v čele s dalším exprezidentem Vladimírem Voroninem, který najednou ostře kritizoval proruského Dodona.

Ve skutečnosti jsou však oba tito kandidáti velmi blízcí Moskvě „v duchu“ a Kreml jim klade vážný zájem. A když vezmeme v úvahu, že období Voroninovy ​​vlády je podle průzkumů veřejného mínění považováno Moldavany za nejúspěšnější od doby, kdy Moldavsko získalo nezávislost v roce 1991, je zřejmé, že Sanduova politická síla musí odolávat velmi vážným hráčům.

A i když odborníci tvrdí, že po těchto volbách nelze očekávat velké změny v geopolitice, protože většina moldavských občanů si přeje dobré vztahy se Západem i Ruskem, Evropa stále očekává, že Moldavané učiní správnou volbu.

Civilizované, otevřené a stabilní Moldavsko je koneckonců velmi pevnou cihlou v základech silné a bezpečné Evropy. Proto je výběr občanů této země tak důležitý pro celé evropské společenství.

  Západ mění průběh války na Ukrajině. Moskva proti civilizaci.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com