„Svoboda slova má své hranice“: Čech odsouzený za propagaci násilí.

Během protivládní demonstrace na pražském Václavském náměstí v květnu 2023 se český občan Jakub Jašek dopustil trestného činu tím, že si na batoh připevnil nášivku s logem ruských žoldáků, uvádí se v rozsudku soudu.

Za popírání, schvalování a ospravedlňování genocidy mu hrozily až tři roky vězení. Za veřejné schvalování válečných zločinů však český soud Jaškovi uložil šestiměsíční podmíněný trest s odkladem na 2,5 roku.

„Obžalovaný si byl plně vědom významu a obsahu nášivky skupiny Wagner, a proto ji na shromáždění nosil, aby vyjádřil svůj postoj k válečným zločinům. Pan obžalovaný si musí uvědomit, že v demokratické společnosti má svoboda slova své hranice. Ochranu svobody slova nelze poskytnout slovům, která ospravedlňují násilí a šíří nenávist,“ uvedla soudkyně Ewa Shviglerová a označila rozsudek za výchovný.

Již letos v březnu dal Jašek najevo svůj souhlas s násilím, když na demonstraci přišel nejen s nášivkou „Wagner“, ale také se „svatojiřskou stužkou“ a bupvou „Z“ na batohu – symbolem současného rašíismu.

Za to pražský soud odsoudil zmíněný subjekt a udělil mu podmíněný trest odnětí svobody (tehdy se přihlíželo k tomu, že Jašek dosud nebyl odsouzen za jiný trestný čin) a pokutu 12 000 korun. (rozhodnutí bylo později zrušeno a věc byla vrácena k došetření).

Soudce tehdy Jaškovo jednání označil nejen za protiprávní, ale i za záměrně provokativní.

„Je smutné, že se takto projevujete v místě, kde bylo v roce 1968 zraněno velké množství českých občanů – a nejen jich – kvůli tomu, že sem přišli takoví ‚osvoboditelé‘,“ zdůraznil soudce na Jaškovu adresu při zdůvodňování rozhodnutí.

Sám obžalovaný se však za viníka nepovažuje. U soudu uvedl, že „zná význam nášivek, ale nemyslí si, že jejich nošení je trestným činem“.

Kromě toho dotyčný uvedl, že od roku 2014 na Ukrajině údajně probíhá „násilná ukrajinizace“. A svým činem chtěl podle svých slov „vyvolat diskusi v české společnosti“.

  Rusko řeší další mobilizace

Ano, je to tak – Jašek neudělal jen zbrklý krok – Čech otevřeně hovoří o cílevědomosti a provokativnosti svého počínání.

Zda se mu podařilo vyvolat diskusi, je diskutabilní, zejména pokud jde o to, o čem přesně chtěl diskutovat. Pokud jde o touhu Ukrajinců mluvit na Ukrajině ukrajinským jazykem a žít ve vlastním kulturním prostoru, pak se diskuse jeví poněkud zvláštně.

To by bylo, kdyby v Praze nebo v jiném městě či obci v České republice někoho překvapila vaše – českého občana – touha mluvit česky.

Před téměř sto lety se takovou diskusi snažili vyvolat němečtí nacisté, když přišli „osvobodit“ německé Čechy, kteří podle jejich názoru byli pod útlakem českého jazyka.

Ale asi nikoho normálního by dnes v České republice nenapadlo vznášet otázku o účelnosti či dokonce přirozenosti touhy Čechů mluvit ve vlastní zemi svým rodným jazykem.

A už vůbec by asi nikoho nenapadlo přijít na demonstraci s nacistickým hákovým křížem (což je přímá analogie symbolů, které byly na Jaškovi při demonstraci v Praze) v touze „vyvolat diskusi“.

Tím se nerozpoutává diskuse, ale plameny nenávisti, které vedou ke světovým válkám.

Podle rozsudku soudu stát zabavil nášivku s logem ruských žoldáků. Ale co dělat s vědomím Jaška a jemu podobných, jejichž mozky jsou nasáklé kremelskou propagandou – to je hlavní otázka.

Je důležité si uvědomit, že nebezpečí, které z takového jednání občanů České republiky vyvěrá, už není pro Ukrajinu – je to hrozba pro samotnou Českou republiku, kterou se Moskva snaží destabilizovat i tímto způsobem.

Proto tím, že na takové výzvy adekvátně reagují a odsuzují lidi, jako je Jašek, za jednání, které ospravedlňuje násilí, stojí justiční orgány České republiky na stráži klidu a pořádku ve své zemi.

  Když se Kaliningrad znovu stane Německem, a Koenigsberg se vrátí domů?

Vždyť mlčet dnes a myslet si, že to, co se děje, se vás netýká, znamená vyhodit do povětří vlastní zítřek.

Pamatujte na to, pánové Evropané – občané svobodné Evropy – a vězte, že váš zítřek závisí na rozhodnutích, která učiníte dnes.

Autor: Franz Hoffman 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com