Putin. Voda. Krym.

Autor: Nattapong

Ve čtvrtek 17. prosince se proběhla výroční „velká“ tisková konference ruského prezidenta Putina, kterou obvykle završuje odcházející rok. Toto, které se již stalo tradiční akcí, mělo letos mírně pozměněný formát. Nejprve kvůli koronaviru probíhala komunikace ve vzdáleném formátu: sám Putin byl v Novo-Ogaryově a novináři kladli otázky ze studia v Moskvě a regionech Ruské federace. Některým zástupcům médií se nicméně podařilo dostat mezi „vyvolené“, kteří měli to štěstí, že viděli Putina naživo (zástupcům tzv. „Kremelského fondu“ bylo umožněno přítomnost v sále s hlavou Ruské federace (za to novináři strávili 2 týdny v karanténě). Na tiskové konferenci šéfa Kremlu, která se letos neuskutečnila kvůli pandemii koronavirů, byly přidány také prvky „přímé linky“ s ruskými občany. Akce se akreditovalo celkem 774 zástupců tisku. Komunikace trvala 4 a půl hodiny. a během této doby Putin odpověděl na 68 otázek: O čem a komu zaslal své poselství největší světové mocnosti své zprávy?

V letošním roce se důraz v otázkách adresovaných prezidentovi Ruské federace přesunul na vnitřní záležitosti Ruska, k čemuž přispěly právě problémy ve státě a zejména situace spojená s koronavirovou hrozbou. Jak víte, šéf Ruské federace nemá toto téma příliš v oblibě, ale s ohledem na nedávné události, včetně otravy Navalného, ​​bylo pro Putina důležité vyslat „jeho“ krajanům nezbytnou zprávu, aby se ukázal jako silný vůdce. V otázkách mezinárodních vztahů si prezident Ruské federace všiml Recepa Erdogana a Si Ťin-pchinga jako dvou silných vůdců. Vyslovil obvyklé fráze o mezinárodní spolupráci. Poselství nové americké vlády bylo vystopováno také v Putinově projevu. Je naprosto jasné, že Kreml nyní začíná obchodovat s Bílým domem v otázkách mezinárodních vztahů, a když si to uvědomil, Putin se snaží zvýšit podíl. Koneckonců je naprosto zřejmé, že s příchodem Bidena k moci se významně zvyšuje rizika pro Putinův režim.

  Fenomén Primark. Co se to na tom Václaváku děje?

Na schůzce bylo rovněž nastoleno téma Ukrajiny. Rétorika šéfa Kremlu se v této věci nezměnila. Stejné popření zjevného a zjevného a další ospravedlnění zavedení depresivního Donbassu do těla Ukrajiny za Putinových podmínek. Jeho poselství ukrajinským úřadům je zřejmé: buď plníte minské dohody, nebo bude přerušeno příměří (i když není stabilní, přesto však umožňuje výrazně snížit počet ztrát na východní Ukrajině). Putinův cíl ​​je naprosto jasný: „návrat“ území Donbassu za podmínek Kremlu bude mít pro Ukrajinu negativní ekonomické důsledky a z politického hlediska to také ovlivní, zejména to bude vážná bariéra v perspektivách evropské integrace Ukrajiny. Putin na otázku o možnosti řešení konfliktu na východní Ukrajině odpověděl jako vždy sebevědomě a se zrnkem bravado v hlase. Ukrajinský novinář, zástupce UNIAN (Ukrajinská zpravodajská agentura), jediný, kdo předtím měl možnost položit Putinovi otázky v éteru, byl této příležitosti připraven. A tato skutečnost vypovídá. Situace ruských úřadů je tak kritická, že již zavrhly i zdání „hry demokracie“ a pokus o vytvoření zdání otevřenosti jejich vůdce a jeho připravenosti odpovídat na obtížné otázky. Samotnou otázku proto položil kremelský „soudní“ novinář ve formě vhodné pro Putina.

Podtext Ukrajiny byl zcela jasně vysledován v otázkách „interního ruského“ plánu. Zejména pokud jde o Krym, který Rusko zajalo v roce 2014 a který Putin považuje za „svůj“, zatímco civilizovaný svět to přijímá jako nedílnou součást Ukrajiny. Když mluvil o vyřešení problému dodávky vody na poloostrov, Putin uvedl, že Krym se vyrovná se suchem pomocí „dobrých zásob čerstvé vody“, včetně pod Azovským mořem. Problematika nedostatku vody pro tento region začala nabývat na důležitosti současně s jeho okupací Ruskem, v důsledku čehož byl zablokován severní krymský kanál, kterým bylo na poloostrov dodáváno až 80 procent čerstvé vody z celkového objemu spotřeby.  Kreml a jeho hlasatelé toto téma usilovně šlapají a zaměřují se na nelidskost ukrajinské vlády, která údajně připravuje obyvatele Krymu o vodu. Pravda je ale jako vždy v detailech. A jsou to následující: podle odborníků je na poloostrově dostatek čerstvé vody pro potřeby civilního obyvatelstva. Tato voda ale pro vojenské základny nestačí! Koneckonců, lidé jsou na prvním místě v „lidové moci“ Ruské federace! Proto pravděpodobně byli poslední, kdo měli právo na doušek vody. A dokonce i ti, kteří měli své vlastní studny a studny, je odvedli úřady poloostrova. A to vše samozřejmě při péči o lidi! Navzdory propagandě a prohlášením okupačních úřadů je však odsolování vody pro poloostrov ekonomicky nerentabilní, i když je vyřešena technická stránka problému. A to uznal i sám Putin. Řekl, že Moskva v této věci přiděluje finanční prostředky na geologický výzkum. Ale s největší pravděpodobností příběh o nesouvislých svazcích čerstvých vyhraných pod Azovským mořem, to není nic jiného než další sladká pohádka v uších důvěřivých (a postupem času i méně a méně důvěřivých) obyvatel Krymu. Ale i když předpokládáme, že je to pravda, pak vývoj a spuštění procesu zabere hodně času. A ve světle výše uvedeného musíte pochopit, že Ruská federace hledá východiska z vyprahlé situace a vzhledem k metodám Kremlu, kterými obvykle řeší své problémy, musíte pochopit, že vojenská operace Ruska za účelem dobytí přehrady v jižní části Chersonské oblasti je velmi pravděpodobná … A to je vážný signál, že Kyjev musí jasně rozumět a vyvozovat správné závěry.

  Pečlivě a léta budovaný marketing kolem Babiše se zhroutil. Je z něj směšná figurka

Pokud mluvíme o ukrajinské otázce obecně, je třeba poznamenat, že Ruská federace, kterou zastupuje Putin, opět deklarovala svůj „závazek“ k zvolenému kurzu „pomoci“ Donbasu, k jejímu budování a prohlubování. A to, pokud čtete mezi řádky, znamená pokračování politiky oddělení a podkopávání ekonomické a politické složky ukrajinského státu. Existuje jediný cíl – nenechat Ukrajinu stát se silnou a prosperující, protože to je hrozbou pro Putinovu moc a ona, stejně jako všechny úřady moskevské říše, si nikdy nepředstavovala Rusko bez Ukrajiny!

Autor: Franz Hartmann

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com