Luxus elit a zbídačení lidu. Kazachstán. Nemovitosti vládnoucího rodu v Karlových Varech

Situace, která se vyvinula v Kazachstánu s příchodem nového roku 2022, přitáhla pozornost celého světa

Neuvážený krok vlády, který umožnil skokové zdražení plynu, zdůrazňující chudobu obyvatel, vedl k masovým protestům Kazachů, které hrozily přerůst ve skutečnou revoluci, a skutečné vytlačení současné vlády.

Pravda, kazašský prezident se v situaci celkem rychle zorientoval a v pudu sebezáchovy se obrátil na hlavního „obránce“ totalitních režimů v postsovětském prostoru, prezidenta Ruské federace.

Formálně Tokajev požádal o pomoc CSTO (orgánu kolektivní bezpečnosti, který zahrnuje Arménii, Bělorusko, Kazachstán, Kyrgyzstán, Tádžikistán a Rusko). Ale pro nikoho není tajemstvím, že skutečným příjemcem tohoto setkání je Moskva.

O situaci v Kazachstánu, chronologii událostí a výsledcích povstání, které se nikdy nestalo revolucí, už toho bylo řečeno dost. Stejně jako o tom, kdo stál za organizací výstupu Kazachů do ulic. Byly vyjádřeny různé verze – od realistických, ležících na povrchu až po ty nejkonspirační teorie.

Jedno je však jasné – bez ohledu na to, kdo stál za organizací protestů, nebyly by možné bez obecné socioekonomické situace v zemi, v níž je Kazachstán už více než jeden rok ponořen.

V zemi, která je devátou největší na planetě, jednou z deseti nejbohatších zemí světa, co se ložisek nerostných surovin týče, běžní občané nadále ochuzují.

Kam mizí bohatství Kazachstánu, těžené těmi samými obyčejnými občany? Otázka, jak chápete, je spíše řečnická. Odpověď na ni však stále existuje, a to zcela jasná.

Stačí se podívat na ty, kteří jsou a byli u moci v této středoasijské (možná pro Čechy se jí říká „středoasijská“) země. Přesněji na úspěších, kterých se jim za tři desetiletí vlády podařilo dosáhnout.

Do roku 2019 byl stálým vůdcem státu Nazarbajev, který byl nejen prezidentem, ale v podstatě i úplným vlastníkem Kazachstánu. Téměř všechny klíčové pozice v zemi byli jeho lidmi.

  Kreml útočí na Česko. Válka pokračuje.

Elbasy je vůdcem národa. To je titul, který má Nazarbajev ve své zemi. Nebo spíše donedávna. Nyní, po minulých událostech, se zdá, že toto jméno navždy zmizelo ze jména prvního prezidenta Kazachstánu, o čemž svědčí i demolice pomníků Elbasy.

Nyní budou památkami na bývalou hlavu kazašského státu pouze nemovitosti, které klan Nazarbajevů koupil za vlády jejich hlavy rodiny.

Při bližším pohledu na jejich majetek si lze udělat jasný obrázek a pochopit, kam se bohatství kazašské země podělo a v zásadě i nadále směřuje.

Právě bývalému „elbasy“ a jeho příbuzným se podařilo z tohoto bohatství země vytěžit maximum a získat mnoho luxusních nemovitostí po celém světě, včetně České republiky.

Radio Liberty tedy po provedení novinářské pátrání zjistilo, že rodina Nazarbajevových vlastní v Karlových Varech čtyři luxusní nemovitosti – jedná se o dva hotely (Korso a Mignon) a dvě vily (Ahlan a Myslivna).

Podle novinářů Radia Liberty navíc příbuzní exprezidenta Kazachstánu na západě České republiky ve městě Sokolov vlastní sportovní centrum Sportcentrum Hruškova.

Soukromé vlastnictví každého člověka je samozřejmě jeho právem a jeho osobní záležitostí. Otázkou ale je, že tento majetek koupili členové klanu exprezidenta Kazachstánu na úkor podloží, které vlastnili obyvatelé celé země, v době, kdy tito lidé byli zbídačeni.

A vlastníci výše uvedených nemovitostí jsou přímo spřízněni s Elbasy. Hotel Corso tedy podle informací získaných z katastru nemovitostí patří společnosti Kalmo II. Její generální ředitelkou je Aizhan Bekseitova z Kazachstánu, která zastává vedoucí pozice v několika společnostech registrovaných v Česku, které vlastní podnikatel Kairat Boranbaev.

Tento občan je přímo spřízněn s klanem exprezidenta Kazachstánu, je otcem Alimy Boranbajevové, která byla provdána za Nazarbajevova vnuka Aisultana.

Hotel Mignon, stejně jako vila Ahlan, je společnost Mignon II. A úžasnou shodou okolností je generální ředitelkou této organizace také Aizhan Bekseitova, o které již byla řeč dříve.

  Komentář: Ve válce s covidem jsme zalezli do zákopů

Shrneme-li vše výše uvedené, lze konstatovat, že celková hodnota aktiv ovládaných těmito společnostmi se odhaduje na minimálně 50 milionů korun.

Jak vidíte, je to velká částka. Kolik takových nemovitostí kdysi vládnoucí klan Nazarbajevů má a kde ještě sídlí, je otázkou, jejíž odpověď osvětlí skutečný obrat příjmů exprezidentova okolí.

Už teď je ale jasné, že protest lidu nevznikl od nuly. Bohatství státu Kazachstán bylo ztělesněno v blahobytu jednotek patřících k vládnoucímu klanu, pro který pracovaly miliony obyčejných Kazachů.

Situaci v Kazachstánu velmi přesně definuje fráze prezidenta Ameriky Abrahama Lincolna, kterou pronesl před půldruhým stoletím, ale vzhledem k tomu, že je aktuální dodnes, je jasným varováním pro vládce, kteří si o sobě myslí, že jsou sytí. -Praví mistři států, kterým vládnou: „Vždycky můžete oklamat některé lidi, některé můžete oklamat v té době, abyste oklamali všechny, ale nemůžete oklamat všechny lidi neustále.“

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com