YouTube, Facebook i Twitter budou muset mazat obsah vyjadřující neúctu ke státu, rozhodli ruští poslanci

Ruští poslanci ve středu schválili v závěrečném čtení zákon, který ruskému cenzurnímu úřadu Roskomnadzor dává právo částečně či úplně blokovat internetové platformy a portály, pokud se na ruském území dopouštějí cenzury či „diskriminace ruských médií“. Pod tento zákon spadají populární server YouTube či sociální sítě Facebook a Twitter, které se podle názoru zákonodárců nejčastěji dopouštějí ústrků vůči ruským médiím, upozornil list Kommersant.

Zákonodárci současně uložili sociálním sítím, aby se pod hrozbou postihu zbavovaly „nezákonného obsahu“, včetně informací vyjadřujících „neúctu ke státu“ či výzvy k nepovoleným protestům.

Omezení, zpomalení či zablokování přístupu může navrhnout generální prokuratura po dohodě s ministerstvem zahraničí.

Servery, které se prohřeší vůči ruskému zákonu, mají být zařazeny na zvláštní seznam internetových stránek „dopouštějících se porušování základních práv a svobod“ ruských občanů, uvedla agentura Interfax. Roskomnadzor pak podnikne omezující opatření.

Reuters připomněl, že Twitter začal od léta upozorňovat na sepětí některých ruských médií se státem. Stejně přistoupil k účtům státních představitelů a vysoce postavených úředníků. Rusko tento krok kritizovalo.

Zákonodárci současně schválili zákon, který hrozí internetovým platformám a poskytovatelům internetu pokutou až do výše pětiny jejich obratu na ruském trhu, pokud sami nezabrání zveřejnění obsahu, který je v Rusku zakázán.

Zákon podle agentury TASS ukládá sociálním sítím, aby se od 1. února samy monitorovaly kvůli odhalení a zablokování nezákonných informací.

Kromě dětské pornografie či informací o výrobě narkotik a způsobech sebevražd jde i o informace vyjadřující „jasnou neúctu“ ke společnosti, státu, ruské ústavě, jakož i o výzvy k masovým nepokojům, extremismu a účasti na nepovolených demonstracích.

Servery, jako je YouTube, se staly životně důležitými pro kritiky Kremlu, kteří jsou zakázaní ve státních televizích, napsala agentura Reuters. Zákony potřebují ještě schválení ruskými senátory a prezidentův podpis, ale očekává se, že se tak stane.

  Zločiny Ruské federace na Ukrajině

YouTube, Twitter a Facebook na žádost o vyjádření ještě neodpověděly.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com