Rusko zařadilo mezi „zahraniční agenty“ literáta Šenderoviče i členky Pussy Riot

eurozpravy.cz/

Ruské ministerstvo spravedlnosti zařadilo na soupisku takzvaných zahraničních agentů spisovatele Viktora Šenderoviče, dvě členky skupiny Pussy Riot či galeristu Marata Gelmana. Celkově se seznam rozšířil o osm lidí, informovala agentura TASS s odvoláním na prohlášení ministerstva.

Mezi „zahraničními agenty“ nově figurují členky punkové a feministické skupiny Pussy Riot Naděžda Tolokonnikovová a Veronika Nikulšinová či novináři americké rozhlasové stanice vysílající v ruštině Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL), která byla za „zahraničního agenta“ označena již dříve.

Spisovatel, satirik a ochránce lidských práv Šenderovič je známým kritikem prezidenta Vladimira Putina, v roce 2014 podepsal otevřený dopis s žádostí o ukončení ruské agrese na Ukrajině. Galerista Gelman, proslulý provokativními projekty, byl sesazen z funkce ředitele muzea současného umění v Permu kvůli skandálu okolo výstavy utahující si ze zimní olympiády v Soči 2014.

„Podle získaných informací výše uvedené osoby systematicky provádějí distribuci materiálů pro neurčitý okruh osob, přičemž dostávají finanční prostředky ze zahraničí,“ citoval TASS z prohlášení ministerstva.

Nálepkou „zahraniční agent“, která je v Rusku od sovětských dob vnímána značně hanlivě, ruské úřady označují nevládní organizace, nezávislá média a jednotlivce, dostávající podle názoru úřadů finanční podporu ze zahraničí a vyvíjející politickou činnost. Takto označené spolky, média a jedinci jsou vystaveni mnohem přísnější úřední kontrole a také musí každé sdělení doprovázet upozorněním, že plní roli „zahraničního agenta“.

Podle kritiků jde ve skutečnosti o další tažení proti oponentům režimu a o umlčení kritických hlasů v zemi. Někteří pozorovatelé už ale také upozornili, že „zahraničních agentů“ je v Rusku už tolik, že je až neslušné nebýt zařazen do této společnosti.

Autor: ČTK

  Pozvánka na hostinu maniaka: světoví lídři obdrželi pozvánky od Kremlu na 9. května

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com