50 minut čekání. Biden a Putin. Výsledek

https://intellinews.com/

Rozhovor prezidentů Spojených států a Ruské federace, nečekaně zapsaný do novoročního harmonogramu lídrů obou mocností, pohltil svět v očekávání něčeho globálního.

Situace na rusko-ukrajinské hranici hýbe Evropou už několik měsíců. Naléhavost, s jakou ruský prezident požádal amerického vůdce o rozhovor, však byla alarmující.

Svět se ponořil do očekávání. Co přesně nikdo nevěděl. Objevily se dokonce návrhy, že o datu útoku na Ukrajinu rozhodl Kreml a Putin bude od Bidena požadovat neuvěřitelné ústupky. Jinak – válka.

Objevily se však i méně apokalyptické prognózy naznačující, že ruský prezident chce svému americkému kolegovi nabídnout skutečné východisko ze situace.

Přednovoroční vyhrocení šílenství majitele Kremlu by každopádně mohlo naznačovat cokoli. Joe Biden proto, aby se vyhnul překvapením, velkoryse souhlasil, že svého moskevského kolegu vyslechne.

Rozhovor obou prezidentů trval téměř hodinu, lépe řečeno 50 minut. Samozřejmě je nepravděpodobné, že by se skutečný obsah rozhovoru dostal do povědomí veřejnosti, a to není nutné. Je důležité, jak tento kontakt ovlivní bezpečnost východního křídla Evropy a vlastně celého kontinentu jako celku.

Podle tiskové služby Bílého domu Biden vyzval Rusko, aby snížilo napětí ve vztazích s Ukrajinou. Dal jasně najevo, že Spojené státy a jejich spojenci a partneři budou rozhodně reagovat, pokud bude Rusko pokračovat v invazi na Ukrajinu.

Hlavním účelem rozhovoru bylo udat tón pro nadcházející jednání mezi Ruskou federací a západními zeměmi – a Biden Putinovi nastínil dva přístupy k rozvoji vztahů mezi USA a Ruskem.

První možností je diplomatická cesta vedoucí k deeskalaci situace. Druhá je zaměřena na odstrašení, což má pro Ruskou federaci vážné důsledky, pokud se rozhodne pokračovat v invazi na Ukrajinu.

Zahrnuje uvalení ekonomických nákladů na Rusko, úpravu a posílení sil NATO ve spojeneckých zemích a poskytnutí dodatečné pomoci Ukrajině.

  Připravme se, že přísnější opatření potrvají ještě šest až osm týdnů, říká virolog

Americký vůdce zve svého mladšího soudruha z Moskvy, aby se ze situace dostal důstojně – diplomatickou cestou, včetně bilaterálního dialogu o strategické stabilitě, stejně jako zasedání Rady NATO-Rusko a jednání za účasti OBSE.

Poselstvím prezidenta USA je, že významného pokroku v těchto dialozích lze dosáhnout pouze v atmosféře deeskalace, nikoli eskalace.

V Kremlu se soustředí na to, že rozhovor „se ukázal jako vážný“. A to je důležitý bod – Putin skutečně potřebuje dát vztahům s Amerikou vážnost, ukázat, že je respektován.

Ruská strana uvádí, že Biden údajně jasně prohlásil, že Spojené státy nemají v úmyslu nasadit útočné úderné zbraně na Ukrajině.

„Putin řekl Bidenovi, že Rusko se bude chovat tak, jak se budou chovat Spojené státy, pokud jde o zajištění své bezpečnosti. Biden varoval před sankcemi, Putin řekl, že v tomto případě by mohlo následovat přerušení vztahů,“ uvedla kremelská média.

To je další potvrzení Putinova snažení – no, on opravdu chce rovnost ve vztazích s Bidenem. Nechat, jen navenek viditelný, vynalezený, bez jakéhokoli základu – hlavní je ukázat Rusům, a pokud možno celému světu – Putin je respektován.

Biden, zatímco si hraje s kremelským soudruhem, postupně baví jeho ješitnost. Pravda, při znalosti zkušeností amerického lídra v mezinárodní politice lze jen hádat, jak rafinovanou hru hraje majitel Bílého domu.

Pravda, Moskva dál blafuje a dělá dobrou tvář v případě špatné hry. Jeden z Putinových pomocníků tak v reakci na varování Spojených států o odvetných krocích v případě útoku Ruské federace na Ukrajinu ukázal nedostatečnost.

„Náš prezident na to okamžitě zareagoval: pokud se Západ rozhodne uplatňovat tyto bezprecedentní sankce, pak by to vše mohlo vést k úplnému narušení vztahů mezi zeměmi,“ řekl Putinův pobočník Ušakov. A dodal, že „potomci to ocení jako obrovskou chybu.“

  Cynické hry agresivního Kremlu

Čili Kreml na jednu stranu zvyšuje míru napětí, na druhou stranu se ale obává skutečné reakce Západu. A tak se Putin chce zapsat do dějin.

Kreml také uvedl, že Biden opakovaně zdůrazňoval, že jadernou válku nelze zahájit a vyhrát.

Lídři se dohodli na pokračování dialogu po Novém roce v rámci lednových rozhovorů v Ženevě, které se budou konat pod osobní kontrolou lídrů Spojených států a Ruska.

„Budeme nadále velmi pozorně sledovat pohyb a shromažďování ruských jednotek na hranici s Ukrajinou a připravovat se na jakékoli rozhodnutí, které nakonec přijme ruský prezident,“ řekl po jednání mluvčí Bílého domu.

Ohledně požadavku Ruska nerozšiřovat NATO na východ úředník uvedl, že postoj USA zůstává nezměněn – rozhodnutí by měly činit suverénní země a členové Aliance bez účasti třetí strany.

Biden velmi jasně prohlásil, že Spojené státy budou dodržovat zásadu „nic o vás bez vás“ – bez konzultace o partnerech a spojencích nebudou žádná jednání. Putin odpověděl, že tomuto postoji rozumí.

V následujících 10 dnech čeká USA intenzivní období konzultací s partnery a spojenci, zejména s Ukrajinou, jejíž prezident Biden má zavolat po rozhovoru s Putinem.

Telefonický rozhovor mezi prezidenty Spojených států a Ruské federace skončil, ale dialog musí pokračovat. Možná nepříliš jednoduchý, se spoustou výhrad a námitek. Ale musíte naslouchat, a hlavní je slyšet navzájem své strany, i když jedna z nich je zjevně nedostatečná.

No, argumenty jsou uvedeny. Nyní je důležité, aby výsledky této konverzace sloužily k posílení bezpečnosti na kontinentu, a tedy i ve světě jako celku.

Je zcela symbolické, že rozhovor mezi vůdci obou mocností se odehrál v předvečer Nového roku, a to je dobrá šance začít jej deeskalací, která planetě poskytne mírovou budoucnost.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com