Tisíce lidí protestovaly v Bratislavě proti vládě a chystaným změnám v justici

Slováci dnes v Bratislavě protestovali proti nové vládě a proti již čtyřnásobnému premiérovi Robertu Ficovi. Shromáždění svolaly tři opoziční strany v reakci na středeční rozhodnutí kabinetu, který kromě jiného navrhl zrušit úřad speciální prokuratury (ÚSP), jež dohlíží na vyšetřování nejzávažnějších kriminálních případů a zabývá se například korupčními kauzami z doby předchozího vládnutí Ficovy strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD). Podle organizátorů i médií se vpodvečer na náměstí u úřadu vlády shromáždily tisíce lidí. Vlastní protest na jiném místě zorganizovalo hnutí bývalého premiéra Igora Matoviče.

„Máme Slovensko rádi a budeme ho bránit. Ficovi a jeho vládě vůbec nejde o Slovensko,“ řekl z pódia u úřadu vlády šéf nejsilnějšího opozičního hnutí Progresivní Slovensko (PS) Michal Šimečka. Podle něj se vládní politici zajímají jen o svou moc a svou beztrestnost. Šimečka ohlásil, že v případě potřeby budou protesty pokračovat.

Dav lidí skandoval hesla „Dost bylo Fica“, „Ostuda“ či „Toto vám neprojde“. Šlo o první velký protivládní protest od říjnového jmenování nynějšího Ficova kabinetu.

Demonstraci k sídlu vlády svolalo PS spolu s křesťanskými demokraty (KDH) a stranou Svoboda a Solidarita. Matovičovo hnutí Slovensko (předtím OLaNO) dříve během dne uspořádalo vlastní protest proti plánovanému zrušení elitní složky prokuratury; této akce se podle listu Denník N zúčastnilo několik desítek lidí.

Návrh na zrušení ÚSP a na snížení trestních sazeb za některé trestné činy včetně korupce a praní špinavých peněz, navrhla Ficova vláda bez širší odborné diskuse a ve sněmovně ho chce prosadit ve zrychleném režimu. Evropská komise i velvyslanectví Spojených států v Bratislavě vyzvaly Slovensko, aby nepokračovalo ve změnách trestního zákoníku ve zrychleném řízení a aby nerušilo elitní složku prokuratury bez důkladného uvážení. Fico dnes v reakci vzkázal americkému velvyslanci, aby se podobných vyjádření zdržel, a prohlásil, že americká ambasáda zasáhla do vnitřních záležitostí Slovenska.

  V úterý v ČR zemřelo rekordních 220 pacientů s covidem

ÚSP funguje už téměř 20 let. Fico proti němu začal vystupovat jako opoziční politik v uplynulých třech letech a poté, co policie začala v různých kauzách stíhat desítky lidí včetně policistů, soudců, vysokých úředníků či podnikatelů z období, kdy byl Směr-SD v minulosti u moci. Právě ÚSP dohlížel na vyšetřování těchto případů. Za korupci byl odsouzen také bývalý šéf ÚSP Dušan Kováčik.

Mohutné protivládní demonstrace, největší od pádu komunismu v roce 1989 v tehdejším Československu, zažilo Slovensko v roce 2018 po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Tato vražda vyústila v politickou krizi, v zájmu jejíhož řešení Fico rezignoval na funkci ministerského předsedy. O dva roky později jeho strana skončila v opozici po porážce v parlamentních volbách. Letos v září Směr-SD předčasné volby naopak vyhrál.

 ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com