Stát se má omluvit opoziční SPD za to, že ji vnitro spojilo s xenofobií

Stát se má omluvit opozičnímu hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) za to, že ministerstvo vnitra ve své zprávě o projevech extremismu za druhé pololetí roku 2020 označilo SPD za xenofobně zaměřenou populistickou skupinu a přisoudilo jí dominantní úlohu při projevování předsudečné nenávisti. ČTK to dnes sdělila mluvčí SPD Barbora Šťastná. Obvodní soud pro Prahu 7 vyhověl v plném rozsahu žalobě SPD, která se omluvy domáhala, doplnila. Ministerstvo vnitra, které za ČR u soudu jedná, se podle ministra Víta Rakušana (STAN) velmi pravděpodobně odvolá.

Stát má omluvu zveřejnit na stránkách ministerstva vnitra a doručit ji SPD, uvedla mluvčí. „Ministerstvo vnitra vyčká na doručení rozsudku a podrobně se seznámí s jeho písemným odůvodněním. V návaznosti na vyhodnocení odůvodnění jsme případně připraveni podat odvolání k městskému soudu,“ sdělila ČTK mluvčí vnitra Hana Malá. Rakušan připomněl, že zpráva vznikla ještě za minulé vlády. „Vypracoval ji expertní tým, který si za svými závěry stojí. Ministerstvo vnitra se velmi pravděpodobně po prostudování písemného odůvodnění rozsudku proti rozsudku odvolá,“ napsal ministr ČTK.

Vnitro ve zprávě z února 2021 v kapitole o projevech předsudečné nenávisti napsalo, že SPD hrála v této oblasti jednoznačně dominantní úlohu. „Soud dnes žalobci v plném rozsahu vyhověl,“ uvedla pro server Seznam Zprávy.cz soudkyně Iva Kaňáková. Na dotaz ČTK doplnila, že rozsudek ještě není písemně vyhotovený. „Na vypracování písemného vyhotovení a rozeslání účastníkům má soud 30 dnů od vyhlášení rozsudku. Poté bude na účastnících řízení, zda proti rozsudku v zákonem stanovené lhůtě podají, či nepodají odvolání,“ uvedla.

„V řízení bylo na základě stovek provedených důkazů spolehlivě prokázáno, že SPD je legitimním demokratickým subjektem, jehož aktivity i ideologický program spočívají převážně v ochraně sociálně slabších obyvatel,“ sdělil ČTK předseda SPD Tomio Okamura. Zmínil i podporu mladých pracujících rodin, českých firem, podporu dostupnosti zdravotních služeb a šetření státu na výdajích. „Nikoliv v šíření nenávistných a xenofobních projevů, jak tvrdilo ministerstvo vnitra,“ uvedl.

  Do konce dubna dostanou dávku vakcíny dva miliony lidí, řekl Blatný

SPD u soudu argumentovala tím, že vnitro zařazení hnutí do zprávy řádně neodůvodnilo a rezignovalo i na prokázání svých tvrzení. „V průběhu samotného soudního řízení ministerstvo předložilo podklady, kterými byly ve značné míře bulvární články či vyjádření osob, jejichž jednání dle soudu nebylo přičitatelné hnutí SPD,“ dodala Šťastná. Velké množství se podkladů se podle ní ani nevázalo k období, které napadená zpráva mapovala.

Hnutí SPD se ve zprávách vnitra objevilo opakovaně, opoziční subjekt to odmítal. Okamura hovořil mimo jiné o politické motivaci s ohledem na to, že vnitro bylo vedené ČSSD (dnešní SOCDEM).

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com