V některých krajích je kvůli horku a slunečnímu záření smogová situace

V Praze, středních Čechách, Ústeckém a Libereckém kraji byla dnes odpoledne vyhlášená smogová situace kvůli vysokým koncentracím přízemního ozonu. Smogová situace souvisí s velmi vysokými teplotami vzduchu a intenzitou slunečního záření. Na sociální sítích o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

„V 15:10 byla vyhlášená smogová situace z důvodu vysokých koncentrací přízemního ozonu, což souvisí zejména s aktuálními velmi vysokými teplotami vzduchu a vysokou intenzitou slunečního záření,“ uvedl ČHMÚ na facebooku.

Přízemní ozón vzniká v ovzduší reakcí uhlovodíků a oxidů dusíku při intenzivním slunečním záření. Působí především na plicní tkáň a sliznice. Při vyšší koncentraci v ovzduší a delším působení troposférického ozonu mohou lidé pociťovat pálení očí a nosu, nucení ke kašli, bolest hlavy a pocit tlaku na hrudi.

Teploty v Česku několikátý den v řadě přesahují 30 stupňů Celsia, platí kvůli tomu i výstraha před vznikem požárů.

Osm stanic na jihu Čech zaznamenalo dnes teplotní rekord

Osm stanic Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na jihu Čech zaznamenalo teplotní rekord pro dnešní den. Nejvyšší hodnotu naměřili ve Strakonicích, kde bylo 35,5 stupně Celsia. ČTK to řekl Daniel Maňhal z českobudějovické pobočky ČHMÚ.

Ve Strakonicích doposud platil rekord z roku 1990, kdy tam naměřili 34 stupňů Celsia. Historické maximum překonala i stanice Vráž na Písecku. Dnes tam teplota vystoupala na 35,1 stupně Celsia, což bylo o 0,5 stupně více než v roce 1994. V Českých Budějovicích dnes bylo rovněž 35,1 stupně. Dosavadní rekord z roku 1947 měl hodnotu také 34,6 stupně.

Současně se už ale na jihu Čech odpoledne na některých místech začaly vyskytovat bouřky. „V noci na sobotu pak očekáváme souvislejší déšť a nelze vyloučit ani kroupy,“ řekl Maňhal. Následkem toho výrazně klesnou sobotní teploty, kdy meteorologové očekávají 21 až 24 stupňů a zataženo. V neděli budou hodnoty podobné. „Možná bude o něco tepleji a vysvitne i slunce,“ řekl Maňhal.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com