Vítěztví svobody a demokracii. Moldavsko zvolilo nový parlament.

irozhlas.cz/

Moldavská volební komise oznámila sebevědomé vítězství v předčasných parlamentních volbách strany Republika akce a solidarita (PAS) – 52,8% hlasů, což je výsledek strany úřadujícího prezidenta Maia Sandu.

A to je rekord pro moldavský stát, ani jedna politická síla v historii země nezískala tolik.

Na druhém místě je blok stran socialistů a komunistů (PSRM-PCRM), který podpořilo 27,17% voličů.

Třetí místo obsadila strana „Shore“ se ziskem 5,74% hlasů.

Igor Dodon, šéf Strany socialistů v Moldavsku (PSRM), již poblahopřál akci a solidaritě (PAS) a prezidentce Maii Sandu k vítězství v parlamentních volbách.

Ve svém projevu poznamenal: „Chtěl bych poblahopřát PAS a paní prezidentce Maii Sandu k výsledku. Od nynějška mají plnou moc – prezidentský aparát, parlament, vláda a Ústavní soud. Nyní máme druh zajatého státu. “…

Levicový vůdce poznamenal, že ve vítězství včerejší opozice nevidí nic překvapivého: „To je demokracie, když se mění vláda a opozice se stává na jejím čele. Nevidíme v tom nic zvláštního, lidé chtěli změny, “řekl Dodon a dodal, že nyní jeho strana přechází do„ odpovědné, dobře připravené a profesionální “opozice.

Je třeba poznamenat, že spolu s rekordní podporou pro-prezidentské strany vykázali komunisté a socialisté sjednoceni v jednom bloku nejslabší výsledek v historii moderního Moldavska (27,22%).

Akce a solidarita získala 52,53% hlasů a získala 63 ze 101 mandátů, tedy ústavní většinu.

To dává Maii Sandu významný vliv na realizaci jejích slibů v kampani od prezidentského závodu, ale také to ukládá vážné odpovědnosti.

Pokud se mladému vůdci moldavského státu podaří provést reformy a přiblížit zemi Evropské unii, vymýtit korupci (nebo se jí alespoň vážně bránit), zvýšit sociální laťku pro Moldavany, bude to vítězství nejen Sandu nejen pro Moldavsko, ale pro celý východoevropský region.

Pokud všechny tyto plány neskončí ničím, bude to pro Sandu neúspěch. S takovou působivou podporou na všech úrovních vlády již nebude schopna obvinit Dodona nebo jiné politiky z jejích hrubých chyb.

  Matovič nákup Sputniku tajil. Lékaři jsou zaskočení a nechtějí nést zodpovědnost

A v případě, že reformy prezidenta Sandu selžou, existuje velmi vysoká pravděpodobnost návratu k moci levých sil, které budou velmi pozorně sledovat novou vládu a prezidenta.

V tomto případě je důležité, jak bude Kreml reagovat na výsledky voleb v Moldavsku. Není žádným tajemstvím, že levicové síly mladé republiky byly velkoryse financovány Moskvou, která vložila své naděje do Dodona a Voronina, kteří se spojili, aby se postavili proti novému prezidentovi do jediného bloku.

Porážka sjednocení moldavských komunistů a socialistů je porážkou Moskvy. A samozřejmě bude Kreml „velmi pečlivě“ sledovat vývoj situace a opatření nové vlády.

V civilizovaném světě, a především v Evropě, volba občanů Moldavska svědčí o touze přejít k evropským hodnotám, k demokracii, svobodě a dodržování lidských práv.

Prvním krokem pro Moldavany na této cestě bylo zvolení Mayy Sandu prezidentem loni na podzim. Včera občané Moldavska potvrdili, že jejich volba nebyla náhodná, a zvolili proevropský parlament.

Nyní jsou na řadě politici, jejich kroky k zavedení naděje Moldavanů na slušný život. Není to snadná cesta, ale svými hlasy „pro“ dali obyvatelé Moldavska obrovskou důvěru nové vládě a nemá právo ji neospravedlňovat.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com