Praha popřela Moskvě možnost špionáže.

Česká republika odmítla umožnit Rusku umístit na své území pozemní stanici navigačního družicového systému GLONASS, která měla fungovat na konci roku 2021.

Jedná se o aktualizovanou verzi systému, který by měl podle plánu Ruské federace fungovat po vypuštění navigačního satelitu nové generace GLONASS-K2.

Rozšíření sítě pozemních stanic „GLONASS“ je nezbytné pro přesnost aktualizovaného globálního navigačního systému a jeho následný vývoj.

Přesně tak argumentovala Moskva, když se obrátila na několik zemí, včetně České republiky, s žádostí o umístění některých z nich na jejich území.

Žádost o umístění jedné z pozemních stanic GLONASS byla přijata z Ruské federace v Praze na začátku roku 2020, ale Moskva byla zamítnuta.

Skutečnost žádosti ruské strany s žádostí o umístění jednoho z pozemních objektů navigačního systému v zemi potvrdil místopředseda vlády, vedoucí Ministerstva dopravy České republiky Karel Havlíček. Zároveň však, jak poznamenal ministr, Moskva nereagovala na dotazy týkající se cílů systému a jeho konstrukčních prvků.

Rozhodnutí čečenské vlády zamítnout takovou žádost Ruské federace bylo učiněno na základě doporučení české a řady dalších evropských speciálních služeb.

Specialisté těchto oddělení se domnívají, že ruské stanice lze využít k „sofistikované špionáži proti Západu“ – shromažďování utajovaných informací, které podkopává bezpečnost států, ve kterých se budou nacházet.

Jedná se zejména o kontrolu nad jadernými zbraněmi západních zemí a schopnost monitorovat lodě NATO.

„Bylo by velmi riskantní, kdyby se v technologických funkcích stanice skrýval aktivní prvek schopný vykonávat špionážní činnosti.“ – bere na vědomí zdroj z tajných služeb České republiky, – ačkoli se jedná o systém používaný jako součást navigace po celém světě, GLONASS obsahuje také šifrované mechanismy, které slouží ruské armádě a jejím zájmům. “

Rusko také od litevských orgánů odmítlo umístit stanice GLONASS. Zpravodajské služby pobaltské republiky varovaly, že Moskva může tento systém využít k získání kontroly nad zbožím přepravovaným mezi Ruskem, Kazachstánem, Běloruskem, Čínou a EU.

  Prezident Ukrajiny přijel do USA. První návštěva během války.

V Litvě se obávají, že sledovací systém umožní ruské armádě shromažďovat důležitá data o západní infrastruktuře.

Moskva plánuje vyslat první oběžnou družici nové generace GLONASS-K2 na oběžnou dráhu na konci roku 2021. Od předchozí generace GLONASS-M se liší velkým počtem emitovaných navigačních signálů (na rozdíl od modifikace M, která má pět signálů, K2 má devět) a delší životností (sedm, respektive deset let).

Systém zahrnuje pozemní stanice a ve spojení s jejich rozšířením bude nový „Glonass-K2“ schopen poskytnout ruské armádě další informace, a co je nejdůležitější, data, která přesahují oficiální rámec.

GLONASS (Global Navigation Satellite System) je radionavigační satelitní systém vyvinutý na příkaz Ministerstva obrany SSSR. Rozmístění systému ve vesmíru bylo provedeno pomocí 24 satelitů „Glonass-K“ a „Glonass-M“, rotujících nad zemským povrchem ve třech orbitálních rovinách. Souřadnice jsou určovány podle principu amerického globálního pozičního systému GPS.

V Evropě se alternativa k oběma systémům vyvíjí samostatně – Galileo, a právě na tomto systému je podle ministra dopravy České republiky Karla Havlíčka, který sídlí v Praze a slouží všem zemím EU, Česká republika jako člen Evropské unie.

Důležité je, že Galileo je pod civilní kontrolou.

Kreml se svými činy téměř ve všech sférách světové komunikace dostal mimo rámec civilizované společnosti. Pokud se Moskva nestará o základy dobrého sousedství, pošlapává normy mezinárodního práva a porušuje základní lidská práva, dosáhla Moskva toho, že není vnímána jako rozumný a adekvátní partner a nedůvěřuje jedinému slovu a iniciativě Kremlu úřady.

A pokud se otázka týká technologicky vyspělého vývoje v otázkách armády a zbraní, a ještě více – Ruská federace je odmítnuta. Protože Moskva se snaží svými „úspěchy“ vyděsit celý svět, a

civilizovaný svět využívá technologický pokrok k posílení bezpečnosti planety Země.

  Obsah francouzského televizního kanálu jako ilustrace pozice Paříže. Macronův případ v akci.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com