Poslanci se přeli kvůli snížení penzí exponentů někdejšího komunistického režimu

Poslanci se přeli kvůli lidoveckému návrhu na snížení důchodů exponentů někdejšího komunistického režimu. Zatímco podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky jde o narovnání nespravedlnosti, komunisté dali úpravu do souvislosti s blížícími se sněmovními volbami. Pozměňovací návrh by se mohl dostat do vládní novely o dodatečném zvýšení penzí o 300 korun od ledna, který dnes Sněmovna projednala ve druhém čtení. Komunisté chtějí částku zvednout na 500 korun. Podobu předlohy, k níž se sešly dvě desítky poslaneckých úprav, by mohla dolní komora schvalovat na mimořádné schůzi na konci července.

„Hrajete tady předvolební kampaň,“ prohlásila na adresu Jurečkovy úpravy Hana Aulická Jírovcová (KSČM). Snížení důchodů by se podle ní týkalo například i soudců, státních zástupců nebo učitelů. Jurečka se proti tomu ohradil, návrh podle něho vymezuje přesný okruh lidí, kterých by se snížení penzí týkalo. „Není tam nic o učitelích, o hasičích a podobně,“ zdůraznil. Komunistický poslanec Stanislav Grospič uvedl, že Jurečkův návrh má „hluboký nádech neofašismu“. Lidovec Marek Výborný vzkázal Grospičovi, aby nepoužíval „nomenklaturní bolševický slovník“.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) uvedla, že nerozumí tomu, proč se tyto záležitosti řeší 32 let po pádu komunistického režimu. „Máme v zemi mnohem závažnější problémy,“ míní. Jaroslav Holík (SPD) připomněl jedno z hesel takzvané sametové revoluce v roce 1989 „Nejsme jako oni“. „Uplynulo 30 let a vymetáme ze skříní pavučiny a vymetáme třídní nepřátele,“ řekl. Podle předsedy pirátských poslanců Jakuba Michálka je logické, že v průběžném penzijním systému nebudou nynější generace platit podle něho vysoké důchody bývalých komunistických představitelů.

Jurečka navrhuje i zvýšení penzí lidem, kteří byli za minulého režimu vězněni z politických důvodů. Michálek chce vyšší penze prosadit také pro středoškoláky, kteří byli za socialismu vyloučeni pro své názory ze studia, a pro oběti tehdejšího zneužívání ochranného dohledu. Piráti navrhli také třeba větší zvýhodnění penzí pracujících seniorů.

  Prezident Zeman se setká s kandidátem na ministra školství Balašem

Sociální demokraté a lidovci přišli se dvěma odlišnými návrhy na příspěvek 500 korun k penzi za každé vychované dítě. Poslanci KDU-ČSL chtějí například také uzákonit snížení věku pro odchod žen do důchodu s ohledem na vychované děti, zmírnit podmínky pro získání vdovského nebo vdoveckého důchodu a zkrátit nutnou dobu pojištění pro nárok na penzi na 30 nebo na 25 let z nynějších 35 let. Poslanci ČSSD prosazují dřívější odchod do důchodu pro lidi pracující v náročných profesích. SPD by penzistům s důchody pod 15.000 korun přidala dalších 500 korun, ale tak aby celková výše příjmu ze všech důchodů činila nejvýše 15.000 korun měsíčně. Poslanci hnutí ANO prosazují možnost předčasného důchodu až o pět let pro příslušníky integrovaného záchranného systému bez dopadu na výši penze.

Koalice Pirátů a Starostů navrhuje přidat důchodcům jednorázově 1000 korun. Peníze chce získat úpravou zákona o střetu zájmů tak, aby zabránil společnostem, jejichž skutečným vlastníkem je člen vlády, čerpat veřejné peníze. Úprava míří na premiéra Andreje Babiše (ANO) a holding Agrofert.

Měsíční penze by podle zákonných pravidel měly vzrůst od ledna podle dřívějšího vyjádření Maláčové v průměru o 458 korun. Dalších 300 korun navíc by mělo podle předlohy putovat do zásluhové části důchodu. Navýšení by tak bylo trvalé a částka by každý další rok při valorizaci o určité procento rostla. Ke konci letošního prvního čtvrtletí činila průměrná starobní penze 15.351 korun. Příští rok by to mělo být 16.195 korun.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com