Lipavský: Nobelova cena je oceněním mnohaleté práce lidskoprávních organizací

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) považuje Nobelovu cenu za mír pro ukrajinské, běloruské a ruské lidskoprávní aktivisty za ocenění mnohaleté každodenní práce organizací v boji za obranu lidských práv, demokratických hodnot a vlády práva. Řekl to na dnešním setkání v Praze při příležitosti předávání Nobelovy ceny za letošní rok v Oslu.

Nobelovu cenu získali běloruský bojovník za lidská práva a zakladatel organizace Vjasna Ales Bjaljacki, ruská lidskoprávní organizace Memorial a ukrajinské Centrum pro občanské svobody. Zástupci těchto tří organizací a jejich podporovatelé se dnes zúčastnili setkání v prostorách Písecké brány.

Podle Lipavského jsou laureáti ikonickými symboly lidskoprávních organizací a občanských společností bojujících za svobodu ve svých zemích. Režimy v Rusku a Bělorusku podle ministra po desítky let cíleně omezují občanské svobody a pronásledují nejen lidskoprávní aktivisty, ale veškeré prvky aktivní občanské společnosti. „S vypuknutím války proti Ukrajině dostaly tyto represe doslova masový charakter,“ řekl.

V Rusku je podle něj přes 500 politických vězňů, v Bělorusku přes 1400. Lipavský uvedl, že česká podpora míří k těm, kteří dále zůstávají v těchto zemích a pokračují v aktivitách i v takových podmínkách, ale také k těm, kteří byli donuceni svoji vlast opustit, aktivistům či novinářům. „Jsou v Praze vítáni. Snažíme se pomáhat systémově, tak aby mohli pokračovat i ve svých aktivitách,“ dodal šéf diplomacie.

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) uvedla, že pro lidi v mnoha zemích je obtížně představitelné, jakému nebezpečí musí čelit ti, kteří se rozhodnout bránit svobodu tváří v tvář krutým a bezohledným diktátorům a okupantům.

Obyvatelům střední a východní Evropy je situace lidskoprávních organizací mnohem pochopitelnější, protože i Češi mají v živé paměti zrůdnosti komunistické diktatury a ruské okupace, uvedla předsedkyně dolní komory Parlamentu. Zároveň je to podle ní závazkem pro stát poskytovat nezbytnou pomoc a probouzet z letargie ty, kteří hrozby novodobých diktátorů a okupantů podceňují.

  Pondělí bude velmi větrné a přinese sníh, varují meteorologové

Takový závazek podle ní dobře pochopil bývalý český prezident Václav Havel. A současná vláda Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN se k jeho odkazu vrací a navazuje na něj, uvedla Pekarová Adamová. „Můžete se spolehnout, že v naší zemi budete mít vždy zastání a zároveň, pokud to bude potřeba, najdete zde svůj dočasný domov,“ dodala.

Premiér Petr Fiala (ODS) dnes na twitteru uvedl, že Bjaljacki je stejně jako dalších 1447 politických vězňů v Bělorusku nezákonně zadržen režimem prezidenta Alexandra Lukašenka a nyní čeká na svůj soud. Ministerský předseda jemu i všem dalším uvězněným obráncům lidských práv vyjádřil solidaritu.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com