Hladiny řek po bouřkách v Česku klesají. Nejnižší povodňový stupeň bělosti zůstává na třech místech

irozhlas.cz

Po bouřích, které zasáhly Česko ve středu večer, už hladiny řek do čtvrtečního rána většinou klesly. V zemi před 06.00 platil na třech místech stav bdělosti, což je nejnižší povodňový stupeň. Vyhlášen byl pro Cidlinu v Jičíně a Botič v Jesenici a v Průhonicích. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

V noci voda na některých místech vystoupala až na povodňové ohrožení, což je třetí stupeň. Týkalo se to Lužické Nisy v Proseči nad Nisou, Brziny v Hrachově nebo Úslavy v Prádle. Všechny řeky ale vydržely na třetím stupni jen několik desítek minut, potom jejich hladiny rychle opadly.

Bouřky večer zaměstnaly hasiče, kteří měli v souvislosti s počasím nahlášeny stovky událostí. Zasahovali u polámaných stromů, čerpali vodu ze zaplavených sklepů a podjezdů. Evakuovat ale museli také dva dětské tábory u Nemojova.

„Děti z jednoho se dostaly s vedoucími do blízké hospody, do druhého tábora se museli hasiči doslova prořezat,“ uvedli na twitteru královéhradečtí hasiči. Autobusy odvezly do skautského centra v Hostinném celkem 51 dětí a 13 dospělých. Tři děti byly utrpěly lehká zranění.

Ve čtvrtek by podle ČHMÚ mělo být většinou oblačno, přes den se místy objeví přeháňky nebo bouřky, na horách budou četnější. Večer bude ubývat srážek i oblačnosti.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

  Na severu hradeckého kraje sněžilo, řidiči musejí opatrně

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com