Ukrajina bojuje a dělá Moskvu hysterickou. Historický týden pro Evropu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli večer v projevu ke svým občanům poznamenal, že země čelí další výzvě.

Na jedné straně může EU učinit historické rozhodnutí tím, že Ukrajině udělí status kandidáta na členství v EU. Na druhou stranu se očekává nárůst nepřátelské, „zvlášť demonstrativní“ aktivity Kremlu.

„Začíná historický týden, kdy uslyšíme odpověď Evropské unie na status kandidátské země pro Ukrajinu. Již existuje kladné rozhodnutí Evropské komise a koncem nového týdne přijde odpověď z Evropské rady. Od Ruska by se mělo očekávat zvýšení nepřátelské aktivity. Speciálně – orientační. Přesně tento týden. A to nejen proti Ukrajině, ale i proti dalším evropským zemím. Připravovat se. Varujeme naše partnery,“ řekl ukrajinský prezident.

Řekl také, že válka pokračuje, ale země žije díky hrdinským činům Ukrajinců, a vyzval „každý den, abychom si pamatovali ty, kteří jsou na frontě a v okupaci“.

Zelenskyj při popisu situace na bojištích poznamenal, že nepřítel opět ostřeluje palivovou infrastrukturu. Ukrajinský prezident zároveň své lidi ujistil, že armáda „i na to zareaguje“.

A ukrajinské ozbrojené síly potvrdily slova svého vrchního velitele úderem na ropné a plynové plošiny Čornomorněftegaz v černomořském šelfu, čímž vyvolaly v Ruské federaci skutečnou hysterii.

V ruském parlamentu tedy znovu prohlásili, že ukrajinský útok na ropná a plynárenská zařízení (která Moskva z nějakého důvodu považuje za vlastní, stejně jako samotný Krym), „rozvázal ruce Ruské federaci“.

„Útok na věže Černomorněftegazu rozvázal ruce Ruské federaci, v blízké budoucnosti budou na rozhodovací centra zasazeny odvetné údery,“ řekl Šeremet, poslanec Státní dumy Ruské federace, čímž fakticky připustil, pravděpodobnost úderů na Kyjev.
Před tímtéž varoval poradce vedoucího Kanceláře prezidenta Ukrajiny Arestovič a vyzval obyvatele hlavního města, aby byli v příštích dnech co nejvíce opatrní.

  Poslanci Slovenska odmítli vyplácet zvýšený důchod pro „zaměstnance“ komunistického režimu

„Po úderu ukrajinské armády na vrtné plošiny zabavené útočníky v Černém moři může Rusko jako odpověď zaútočit na rozhodovací centra v Kyjevě,“ řekl poradce.

Je důležité si uvědomit, že do roku 2014 patřily ropné a plynové plošiny v Černém a Azovském moři ukrajinskému podniku Chornomorneftegaz. Ale po anexi Krymu, již v roce 2015, se Ruská federace zmocnila vrtných plošin 100 km od Oděsy a 150 km od Krymu

Rusové přitom nejen těžili nerostné suroviny, ale podle zpravodajských služeb také využívali věže k průzkumu a dalším vojenským účelům při pozorování povrchové situace.

Právě za tímto účelem Moskva rozmístila na plošinách pro těžbu ropy a plynu zařízení protivzdušné obrany a radarového průzkumu a také personál pobřežní stráže jedné z krymských jednotek. Podle ukrajinské strany bylo na místech vrtů 109 lidí, z nichž většina byli vojáci.

Poradce prezidentské kanceláře také oznámil, že v pondělí ráno bylo na ostrově Zmeiny zničeno mnoho cílů, v důsledku čehož se ruská flotila ocitla ve „velmi nepříjemné situaci“.

„Pravidla hry na moři se úplně změnila. Nyní se potřebují vzpamatovat ze šoku a najít dobrovolníky, kteří doručí náklad a munici Zmeinymu, “dodal Arestovič.

Jak můžete vidět, ukrajinská armáda rozhodně ruské útočníky odmítá. A podpora Kyjeva ze strany evropských partnerů je velmi důležitá pro dnešní Ukrajinu, která nadále bojuje za svou nezávislost a budoucnost Evropy.

„V Donbasu pokračují supernásilné boje. Ruská armáda tam intenzivněji využívá dělostřelectvo a další útočné prostředky. Severodoněck, Lisičansk, Avdějevka, Krasnogorovka a další se ale drží. Naše armáda se drží. A jsem vděčný všem, jejichž dnešní síla je naším zítřejším vítězstvím,“ řekl ukrajinský prezident.

Nyní se celá Evropa těší na 23. až 24. června. Právě v těchto dnech se bude konat summit EU, na kterém by Ukrajině měl být udělen status kandidáta na členství v EU.

  USA - Česká republika: spolupráce "bok po boku" na podporu Ukrajiny.

Příští týden se však může stát epochálním i pro Ukrajinu, Evropu a svět. Na 28. až 30. června je naplánován další významný summit – setkání zemí NATO v Madridu, které rovněž slibuje, že bude historické.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com