Zahraniční mise české armády stály loni více než jednu miliardu korun

Zahraniční mise české armády stály loni více než jednu miliardu korun. Výdaje byly asi o 67 milionů korun vyšší než v předchozím roce. Vyplývá to z vládní informace pro Sněmovnu. Nejdražší dlouhodobě bylo působení českých vojáků v Afghánistánu, loni tato spojenecká mise pod vedením Spojených států skončila.

Afghánská mise stála v posledním roce 508,8 milionu korun proti 525,8 milionu korun předloni. Na dalších 21,3 milionu korun loni vyšla ochrana českého zastupitelského úřadu v Kábulu, meziroční pokles činil asi 12,4 milionu korun. Druhé nejnákladnější byly mise v africkém Mali, loni stály 319,7 milionu korun. Náklady meziročně vzrostly o 80 milionů korun.

Na 117,1 milionu korun loni vyšlo působení českých vojáků v Pobaltí, konkrétně v Litvě a v Lotyšku. Jde o misi nazvanou Posílená předsunutá přítomnost NATO, která má vyjadřovat spojeneckou solidaritu a odhodlání ke společné obraně. Česko zařazuje tuto misi mezi prvořadé. Předloni na ni vydalo 63,4 milionu korun.

Meziročně klesla částka na přípravu zahraničních misí v Česku. Loni na ni vydalo ministerstvo obrany 2,9 milionu korun, o rok dříve to bylo 4,7 milionu.

„Působení sil a prostředků resortu ministerstva obrany v zahraničních operacích v hodnoceném období bylo v plném rozsahu hrazeno ze schváleného rozpočtu kapitoly bez dodatečných požadavků na jeho navyšování,“ stojí v informaci. Náklady na mise v cizině tvořily 1,22 procenta z celkových výdajů obranné kapitoly proti předloňským 1,3 procenta. Žádný český voják při nich nezemřel ani nebyl vážně zraněn, uvádí zpráva.

  Kabinet prezidenta byl zrušen, místo něj vznikl sekretariát

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com