Zahraniční mise české armády stály loni více než jednu miliardu korun

Zahraniční mise české armády stály loni více než jednu miliardu korun. Výdaje byly asi o 67 milionů korun vyšší než v předchozím roce. Vyplývá to z vládní informace pro Sněmovnu. Nejdražší dlouhodobě bylo působení českých vojáků v Afghánistánu, loni tato spojenecká mise pod vedením Spojených států skončila.

Afghánská mise stála v posledním roce 508,8 milionu korun proti 525,8 milionu korun předloni. Na dalších 21,3 milionu korun loni vyšla ochrana českého zastupitelského úřadu v Kábulu, meziroční pokles činil asi 12,4 milionu korun. Druhé nejnákladnější byly mise v africkém Mali, loni stály 319,7 milionu korun. Náklady meziročně vzrostly o 80 milionů korun.

Na 117,1 milionu korun loni vyšlo působení českých vojáků v Pobaltí, konkrétně v Litvě a v Lotyšku. Jde o misi nazvanou Posílená předsunutá přítomnost NATO, která má vyjadřovat spojeneckou solidaritu a odhodlání ke společné obraně. Česko zařazuje tuto misi mezi prvořadé. Předloni na ni vydalo 63,4 milionu korun.

Meziročně klesla částka na přípravu zahraničních misí v Česku. Loni na ni vydalo ministerstvo obrany 2,9 milionu korun, o rok dříve to bylo 4,7 milionu.

„Působení sil a prostředků resortu ministerstva obrany v zahraničních operacích v hodnoceném období bylo v plném rozsahu hrazeno ze schváleného rozpočtu kapitoly bez dodatečných požadavků na jeho navyšování,“ stojí v informaci. Náklady na mise v cizině tvořily 1,22 procenta z celkových výdajů obranné kapitoly proti předloňským 1,3 procenta. Žádný český voják při nich nezemřel ani nebyl vážně zraněn, uvádí zpráva.

  Stovky lidí v centru Prahy demonstrovaly za bezpečí pro členy LGBT+ komunity

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com