Evropské sankce kvůli válce na Ukrajině se v ČR zatím dotkly tří lidí a 18 firem

Evropské sankce přijaté v souvislosti s ruským vpádem na Ukrajinu se zatím v Česku dotkly tří lidí a 18 právnických osob. Napsal to dnes server Seznam Zprávy s odvoláním na informace od Finančního analytického úřadu (FAÚ). Detaily úřad neposkytl, ředitel FAÚ Jiří Hylmar minulý týden pro server odhadl, že úřad zmrazil ruský majetek v hodnotě do deseti miliard korun.

Jde o sankce přijaté od začátku války 24. února do 19. srpna, u nichž úřad „provedl předběžná opatření či zmrazil majetek“, uvedl FAÚ pro Seznam Zprávy.

V Česku je veřejně známý případ, kdy byl takto zmrazen mariánskolázeňský hotel Westend, který ovládá sankciovaný ruský oligarcha Alexander Pumpjanskij. Sankce se v Česku podle informací médií dotkly také ruských poslanců Lva Kovpaka a Andreje Trifonova.

Na evropském sankčním seznamu jsou jména 1229 lidí a na soupisce firem je 110 položek. Vedle Rusů a ruských společností jsou na něm také některé běloruské subjekty nebo Slovák Jozef Hambálek z proputinovského motorkářského klubu Noční vlci. Sankcionovaným lidem a firmám mají být podle nařízení EU zmrazeny veškeré finance a hospodářské zdroje, které těmto osobám náleží či které tyto osoby ovládají. Může jít o nemovitosti, bankovní konta nebo také podíly ve firmách.

  Koruna podle analytiků oslabuje kvůli vývoji koronavirové situace

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com