Kupka: Meziroční lednová inflace bude v ČR mezi třemi až čtyřmi procenty

Meziroční lednová inflace v ČR bude podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) mezi třemi až čtyřmi procenty, což významně povzbudí ekonomiku, domácnosti i firmy. Řekl to dnes v diskusním pořadu televize Nova Za pět minut dvanáct. Spotřebitelské ceny za leden zveřejní Český statistický úřad 15. února. ČR je nejhorší takřka ve všech ukazatelích napříč Evropou, reagoval na to místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO).

Lednový nárůst míry nezaměstnanosti na čtyři procenta podle Kupky neznamená velkou komplikaci. Problémem je vysoká cena práce. Pro lepší podmínky zaměstnavatelů bude důležité udělat pružnější pracovní trh, řekl. „Na zpružnění trhu práce se shodneme, nelze to ale udělat na úrok zaměstnanců,“ uvedl Havlíček. Největším problémem je podle něj nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců. „Soustřeďme se na to,“ podotkl.

Materiál Národní ekonomické rady vlády (NERV), která koncem ledna předložila kabinetu návrh 37 opatření, jež by měly pomoci k vyššímu dlouhodobě udržitelnému růstu české ekonomiky, označil Havlíček za nesourodý. „Některé jsou fajn, některé na nic, některé příliš obecné,“ míní bývalý ministr průmyslu a dopravy Havlíček. Současná vláda podle něj už s žádnou strategií nepřijde. „My obnovujeme naši strategii Země pro budoucnost, dali jsme dohromady z mého pohledu několik desítek nejschopnějších lidí v ČR,“ dodal.

„Jde o negaci za každou cenu. V NERV jsou lidi, kteří představují špičku mezi českými ekonomy. Jsou to lidé, kteří jsou ochotní pracovat na tom, aby se stát rozvíjel,“ řekl Kupka. Návrhy NERV se týkají trhu práce, vzdělávání, veřejné správy, bydlení a investic. Vláda nyní vybere některé z návrhů, které lze uskutečnit nebo aspoň začít realizovat do konce funkčního období,

V lednu se podle České národní banky (ČNB) inflace skokově sníží do blízkosti horní hranice tolerančního pásma inflačního cíle ČNB. Pásmo je stanoveno jako jeden procentní bod nad a pod dvouprocentní inflační cíl. Spotřebitelské ceny v prosinci meziročně stouply o 6,9 procenta. Tempo růstu tak zpomalilo z listopadových 7,3 procenta.

  Analýza: Ceny starších bytů v Česku meziročně klesly o 11 procent

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com