Pražská burza prudce klesá, koalice chce mimořádné zdanění i za letošek

Pražská burza po dnešních informacích o možném zavedení daně z neočekávaných zisků i pro letošek značně oslabila. Index PX klesl o 2,54 procenta na 1138,26 bodu. Výrazně ztrácely akcie energetické firmy ČEZ a bank, což jsou sektory na které daň míří. Cenné papíry ČEZ se dokonce propadly na nejnižší cenu za zhruba jeden rok. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Chystanou daň z mimořádných zisků by měly platit energetické, petrolejářské či těžební firmy a banky. Vláda tak chce zajistit peníze na opatření kompenzující vysoký nárůst cen, který se výrazně projevil právě například u energií či paliv. Vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) dnes dopoledne řekl médiím, že se lídři koaličních stran dohodli na tom, že by tato daň, tzv. windfall tax, měla platit i pro letošní rok. Burza pak začala prudce oslabovat. Ze zhruba 1167 bodů, na kterých byla v 09:00 po začátku obchodování, se do 11:00 propadla na 1137 bodů.

Následně burzovní index mírně kolísal. Krátce před koncem obchodování na burze uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), že se vláda kloní k tomu, aby daň z neočekávaných zisků platila až od roku 2023. Stanjurovo vyjádření už ale celkový vývoj burzovního indexu příliš neovlivnilo.

Třeba akcie energetické firmy ČEZ, se kterými se obchodovalo v největším objemu, dnes zlevnily o 4,21 procenta na 740 korun. Nižší cenu měly naposledy loni koncem listopadu. „Během dne oslabovaly i o více než šest procent. Část ztrát ale odpoledne umazaly poté, co ministr financí oznámil, že se vláda kloní k tomu, aby daň z mimořádných zisků platila od roku 2023,“ sdělil analytik společnosti Wood & Company Vojtěch Boháč.

Cenné papíry ČEZ zaznamenaly nejvýraznější propad z hlavních emisí, ale pokles o několik procent postihl i emise bank. Akcie bankovní skupiny Erste odepsaly 3,37 procenta na 597 korun, akcie Komerční banky 3,22 procenta na 677 korun a akcie Moneta Money Bank 2,43 procenta na 72,20 koruny.

  Vláda rozhodla o snížení spotřební daně na naftu a benzin o 1,5 Kč na litr

V červených číslech skončila naprostá většina z deseti hlavních emisí pražské burzy. Posílily pouze cenné papíry pojišťovací skupiny VIG o 0,19 procenta na 531 korun a cenné papíry tabákové firmy Philip Morris ČR o 0,61 procenta na 16.500 korun.

Koruna dnes mírně zpevnila k euru, vůči dolaru oslabila

Koruna dnes k euru oproti předchozímu závěru zpevnila o tři haléře na 24,53 Kč/EUR. Vůči dolaru naopak o 11 haléřů oslabila a okolo 17:00 byla v kurzu 25,05 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Česká měna se podle analytiků dál drží v úzkém pásmu mezi 24,50 a 24,60 Kč/EUR. Až do konce října už korunu nečekají žádné významnější makroekonomické zprávy, a tak reaguje převážně na sentiment, který panuje na finančních trzích. Ekonomové soudí, že Česká národní banka proti jejímu oslabení na devizovém trhu zřejmě nadále intervenuje.

Dolar posiluje, výnosy z 10letých dluhopisů vlády USA stouply na 14leté maximum

Dolar posiluje, výnosy z desetiletých dluhopisů americké vlády stouply na 14leté maximum. Vůči japonskému jenu americká měna vystoupala na 32leté maximum. Libra oslabuje. Nárůst inflace v září byl v Británii výraznější, než se čekalo, což prohloubilo obavy z recese.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, si kolem 18:10 SELČ připisoval 0,6 procenta na 112,85 bodu. Euro k dolaru ve stejnou dobu klesalo o 0,8 procenta a obchodovalo se za 0,9776 USD. Britská libra k americké měně oslabovala o 0,7 procenta na 1,1236 USD.

K japonskému jenu si dolar připisoval 0,4 procenta na 149,78 JPY. Jednotná evropská měna k jenu ztrácela 0,4 procenta na 146,42 JPY. Do centra pozornosti se podle agentury Reuters dostává psychologická hranice 150 JPY za jeden dolar a zvýšila se možnost, že japonská centrální banka podnikne další kroky na podporu oslabené měny. Na konci září učinila na podporu jenu první intervenci od roku 1998.

  Pětina lidí se bojí, že jim dopady covidu ztíží platby za energie

Výnosy z desetiletých dluhopisů americké vlády pokračují v růstu. Investoři mají za to, že americká centrální banka (Fed) bude ve snaze potlačit inflaci pokračovat v agresivním zvyšování úrokových sazeb, což zvyšuje poptávku po dolaru. Očekává se, že Fed na příštím zasedání, které se bude konat na začátku listopadu, zvýší sazby o 0,75 procentního bodu a v prosinci o 0,5 nebo 0,75 procentního bodu.

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Británii v září zrychlilo na 10,1 procenta ze srpnových 9,9 procenta. Inflace se tak vrátila na čtyřicetileté maximum, na které se vyšplhala v červenci. Za růstem inflace stály v září zejména rostoucí ceny potravin. V srpnu se inflace snížila především díky poklesu cen pohonných hmot.

Kurz české měny:

  Předchozí závěr Dnes kolem 17:00
Kč/EUR 24,56 24,53
Kč/USD 24,94 25,05

Zdroj: Patria Online

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com