Soud projedná případ Rusa viněného ze zadržení 11 lidí při anexi Krymu

ct24.ceskatelevize.cz/

Pražský městský soud dnes začne projednávat případ Rusa Alexandra Frančettiho. Obžaloba ho viní z toho, že se při ruské anexi Krymu v roce 2014 podílel na násilném zadržení přinejmenším 11 proukrajinsky smýšlejících lidí. Za založení organizované zločinecké skupiny zaměřené k páchání teroristického útoku mu hrozí až patnáctileté vězení. Muž vinu odmítá.

Frančetti podle obžaloby v Sevastopolu spoluzaložil organizovanou ozbrojenou skupinu Sevastopolská obrana. V rámci skupiny zkoumal terén, monitoroval elektrické a plynové vedení a pohyb lidí v oblasti a shromažďoval informace o rozmístění ukrajinských vládních sil a jejich skladů zbraní a munice. Informace měl poté předávat ruským námořním silám s vědomím, že budou využity při násilném obsazení Krymu. Zadržení 11 lidí, které obžaloba zmiňuje, se uskutečnilo v Černorečenské soutěsce.

Česká policie Rusa zadržela na základě ukrajinského zatykače loni v září. Pražské soudy rozhodovaly o jeho vydání ke stíhání na Ukrajinu. Městský soud původně vydání připustil, usnesení ale zrušil vrchní soud. Krátce po prvním rozhodnutí totiž Rusko napadlo Ukrajinu, a podle soudců by tak v zemi hrozilo reálné riziko porušení mužových lidských práv.

Po rozhodnutí vrchního soudu byl sice Frančetti propuštěn z české předběžné vazby, na svobodu se však reálně nedostal. Bezprostředně poté jej totiž zadržela česká Národní centrála proti organizovanému zločinu a sama jej obvinila. Soud muže následně poslal do vyšetřovací vazby, kde Rus čeká na hlavní líčení.

ČTK

  Praha chce po státu, aby stanovil příspěvek domácnostem za ubytování uprchlíků

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com