„Dokud lidé nezavřou oči před válkou, naše světlo nikdy nezhasne.“ V Praze se konalo shromáždění na podporu Ukrajiny.

Desetitisíce lidí vyšly v neděli 31. října na hlavní náměstí hlavního města České republiky, aby vyjádřily podporu ukrajinskému lidu ve válce proti Rusku.

Akci zorganizovalo hnutí Milion chvilek pro demokracii, jehož představitelé uvedli, že shromáždění bylo reakcí na činy některých lidí, jejichž cílem je rozdmýchat strach v České republice a využít jej ve svůj prospěch.

„Nastal čas ukázat, že jsme solidární s Ukrajinou, která je pod útokem. Že si nedovolíme vzít demokratické hodnoty, za které jsme přes 30 let bojovali. Že se nemůžeme zastrašit,“ uvedli organizátoři.

Představitelé Milionu chvilek pro demokracii k přítomným na Václavském náměstí poznamenali: „Děkujeme, že jste přišli čelit svému strachu. Je pochopitelné, že se mnozí bojí. Ale to není vždy špatné, strach je dobrý sluha, který nám pomáhá přežít.“

Výmluvně to dokazoval nápis na pódiu – „Česko proti strachu.“ A Češi prokázali, že jsou silní a odhodlaní podporovat bratrský ukrajinský lid.

„Dostaneme se přes to, protože na Ukrajině je v sázce budoucnost demokracie,“ hlásal další transparent na pódiu.

„Chceme, aby lidé měli naději, pocit, že to společně zvládneme. Je to mnohem lepší, než kdybychom spolu bojovali,“ řekla Hana Strašáková, mluvčí Milionu chvilek pro demokracii.

Zakladatelé hnutí poznamenali, že i když jsou vysoké ceny energií a válka na Ukrajině znepokojivé, jediná cesta vpřed je, protože v sázce je budoucnost demokracie.

K přítomným v srdci české metropole promluvila také první dáma Ukrajiny Olena Zelenská. Ve videozprávě vyzvala lidi, aby se soustředili na to, co se v zemi děje.

„Nedovolíme Rusku, aby nás nebo celý svět zatáhlo do temnoty. Temnota nikdy nezvítězí. Dokud lidé nezavřou oči před válkou, naše světlo nikdy nezhasne,“ řekla Zelenskaja.

  Paměť jako zbraň v boji za budoucnost Evropy

Vysoké ceny energií, podporované válkou na Ukrajině, vyvíjejí tlak na vlády v celé Evropě, jejichž národy požadují, aby jejich vůdci zmírnili ránu spotřebitelům a podnikům.

Vláda českého premiéra Petra Fialy od prvních dnů ruské agrese na Ukrajině zaujala jasný postoj k podpoře ukrajinského lidu a sebevědomě jde vytyčeným kurzem.

Česko podpořilo sankce EU vůči Moskvě a od 25. října přestalo pouštět do země Rusy se schengenskými vízy bez ohledu na to, ve které zemi byla vydána.

Pokud jde o občany, Fialova vláda přijala řadu opatření, včetně záchrany firem a zastropování cen elektřiny.

Přesto však existují síly, které se i v tak složité době pro celou Evropu snaží získat politické dividendy destabilizací situace.

A tak o dva dny dříve na stejném náměstí v Praze zorganizovala akce koalice krajně pravicových politických hnutí, marginálních skupin a komunistů spojených prokremelskými narativy.

Tato nedělní demonstrace byla mimo jiné reakcí na ty proruské populisty a extremisty.

Mnoho účastníků akce neslo vlajky České republiky, USA, NATO a Ukrajiny, vyjadřující podporu bratrskému ukrajinskému lidu, vyjádřili neochotu ke sblížení s Ruskou federací výměnou za levný plyn a vzali na vědomí přání sjednotit se s celý civilizovaný svět.

Nedělní demonstrace v Praze byla dobrou odpovědí skeptikům, kteří stále častěji prohlašují, že Evropa „by Ukrajině neměla pomáhat“.

Takoví „specialisté“ se po celém kontinentu, zejména v zemích EU, snaží rozptýlit myšlenku bezvýznamnosti podpory pro Ukrajinu, která dává právo přezkoumat omezení sankcí pro Rusko.

Jinými slovy, Moskva se prostřednictvím svých agentů v Evropě snaží dosáhnout zrušení sankcí.

Jako argument Kreml organizuje protesty proti vládám (např. v pátek 28. října) ve snaze uvrhnout zemi do chaosu a rozdělit celou EU.

Proto je význam nedělní rally obrovský. Podle různých odhadů se ho zúčastnilo až 100 tisíc lidí a to je nejlepší odpověď Moskvě a jejím agentům, kteří se v současné České republice snaží maskovat pod maskou opozice.

  Nejedlý ovlivňuje výběr velvyslance

Češi opět prokázali schopnost kriticky myslet a realisticky hodnotit situaci. Koneckonců Ukrajinci dnes píší svou historii a pokračují v tom, co český a slovenský národ začal v roce 1968.

Poté, po „pražském jaru“, utopeném Kremlem v krvi národů Československa, museli čekat dvacet let na osvobození z moskevského jha.

Češi si hodiny dějepisu dobře pamatují a vědí, co je Moskva a jaká je její „pomoc“. Proto je Česká republika demokratickým státem a každý, kdo se chápe jako svobodný občan svobodné země, je dnes s ukrajinským lidem.

Ostatně, jak řekl Václav Havel: „Svobodné a nezávislé státy nejsou možné bez svobodných, seberespektujících a soběstačných občanů.“

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com