Ukrajinští vojáci odrazili přes 60 ruských útoků, tvrdí Kyjev

Ukrajinští vojáci během uplynulého dne odrazili více než 60 ruských útoků na pěti úsecích fronty, ve směru na Kupjansk, Lyman, Bachmut, Avdijivka a Šachtarske, tvrdí ukrajinský generální štáb v ranním přehledu situace na bojišti. Podobná tvrzení znepřátelených stran nelze v podmínkách válečného konfliktu bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

Server RBK-Ukrajina připomněl, že náměstkyně ministra obrany Hanna Maljarová označila situaci na frontě za těžkou, přičemž nejhorší je u Bachmutu v Donbasu na východě země.

Ruský prezident Vladimir Putin a další ruští představitelé, jako je například bývalý prezident a premiér Dmitrij Medveděv, pokračují v informační operaci, v jejímž rámci falešně vydávají válku proti Ukrajině za „životě důležitou“ pro přežití Ruska, upozornili analytici amerického Institutu pro studium války (ISW).

Pravděpodobně jde podle expertů o pokus představit válku tak, že je v sázce mnohem více, než ve skutečnosti. Obviňování Ukrajiny a Západu z ohrožování přežití Ruska se expertům jeví reakcí na ruské vojenské neúspěchy a západní podporu ukrajinských vítězství. Žádný významný západní představitel ale nevybízel k rozpadu Ruské federace a západní představitelé byli velice opatrní při formulování cílů, jako například nejvýše umožnit Ukrajině osvobodit všechna svá území.

Putinova rétoriká má podle ISW získat mezi Rusy podporu pro válku a rozdmýchat na Západě obavy z nestability po rozpadu Ruska, což má Západ odrazovat od podpory Ukrajině a také jej přesvědčit, aby přiměl Kyjev přijmout ruské požadavky. S podobnými obviněními ale Putin vystupuje od začátku války.

ČTK

  Prigožin byl pohřben na předměstí Petrohradu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com