Vysokoškolští učitelé v Česku dnes budou protestovat proti nízkým platům

Symbolicky v Den učitelů bude dnes část vysokoškolských pedagogů protestovat proti nízkým platům vyučujících humanitních a společenskovědních oborů. Do akce nazvané Hodina pravdy se podle odhadu organizátorů zapojí stovky lidí. Pro univerzity požadují více peněz ze státního rozpočtu a zrovnoprávnění platových tarifů mezi jednotlivými obory. Požadavky akademiků se rozhodl podpořit Vysokoškolský odborový svaz, který vyhlásil symbolickou stávkovou pohotovost. O navýšení rozpočtu vysokých škol na odměňování pedagogů dnes bude jednat ministr školství Vladimír Balaš (STAN) s premiérem Petrem Fialou (ODS).

Za vyšší platy akademických pracovníků se dnes bude demonstrovat v devíti českých městech, mimo jiné v Praze, Olomouci a Českých Budějovicích. Podle informací na webu se do akce nazvané Hodina pravdy zapojí 13 fakult, zejména filozofických. Organizátoři odhadují, že se do protestu zapojí stovky vyučujících a studujících.

V Praze se učitelé humanitních a sociálněvědních oborů vydají na protestní pochod z náměstí Jana Palacha na Hradčanské náměstí. V čele průvodu protestující povalí balvan, který má odkazovat na mytologického Sisyfa, řekl v pondělí novinářům předseda Akademického senátu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze Ondřej Švec.

Cílem protestu je podpořit požadavky rektorů univerzit sdružených v České konferenci rektorů (ČKR) a Asociace děkanů filozofických fakult, uvedl Švec. Rektoři požadují, aby se navýšily finance pro vysoké školy na úroveň průměru států Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), tedy zhruba o deset miliard korun ročně více než nyní.

Ministr školství Balaš označil financování vysokých škol za dlouhodobě zanedbané. O zvýšení rozpočtu a odměňování pedagogů dnes bude jednat s premiérem Fialou. Ve středu by pak na výjezdním zasedání v Jeseníku mohla záležitost projednat vláda. Podle dokumentu, který minulý týden získala ČTK, by se mohl v letošním roce rozpočet univerzit na odměňování pedagogů mimořádně navýšit zhruba o 901 milionů korun.

  Východní Evropa pod dohledem agresivního souseda

Podpořit požadavky škol se rozhodl Vysokoškolský odborový svaz (VOS), který na dnešek vyhlásil symbolickou stávkovou pohotovost. Výstražná stávka je podle akademika Františka Kratochvíla v plánu na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Stávky v Olomouci se podle něj zúčastní i akademici z Ostravy a z Brna. K situaci ve školství se dnes dopoledne v Praze vyjádří také Českomoravský odborový svaz pracovníků školství.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com