Zadrženého novináře WSJ navštívila americká velvyslankyně

Novinář Evan Gershkovich, zadržený v Rusku pro podezření ze špionáže, je v dobrém stavu, uvedla dnes americká velvyslankyně v Rusku Lynne Tracyová. Na sociální síti telegram napsala, že je to poprvé, co od jeho zadržení před více než dvěma týdny, mají Spojené státy k reportérovi listu The Wall Street Journal konzulární přístup.

„Cítí se dobře a drží se. Znovu vyzýváme k Evanovu okamžitému propuštění,“ napsala Tracyová v krátkém prohlášení v ruštině. Novináře navštívila v moskevské vazební věznici Lefortovo vpředvečer soudního slyšení, které se bude zabývat Gershkovichovým odvoláním proti vazbě, napsala agentura Reuters.

Gershkoviche zadržela v Jekatěrinburgu na Urale na konci března ruská tajná služba FSB. Tvrdí, že ho chytila při pokusu získat tajné informace, novinář podle ní shromažďoval informace o vojensko-průmyslovém odvětví v Rusku. Minulý týden ho ruští vyšetřovatelé obvinili ze špionáže.

Jednatřicetiletý novinář i WSJ obvinění ze špionáže opakovaně odmítli jako zcela nepodložená. Gershkovich je prvním americkým korespondentem od doby studené války, který byl zadržen kvůli obvinění ze špionáže.

ČTK

  Opozici se nepodařilo odvolat náměstka pražského primátora Pospíšila

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com