Podle Fialy je potřeba, aby Rusko se svou agresí neuspělo

Události druhé světové války je potřeba připomínat v souvislosti s aktuálním zhoršením bezpečnostní situace. Je potřeba, aby Rusko na Ukrajině se svou agresí neuspělo. Novinářům to dnes po vzpomínkové akci k výročí konce války na pražském Vítkově řekl premiér Petr Fiala (ODS). Ocenil také solidaritu lidí s uprchlíky.

„Je důležité (události a konec války) si to připomínat i v souvislosti s tím, jak se zhoršila bezpečnostní situace ve světě. V souvislosti s tím, že nedaleko od nás probíhá válka, která svými hrůzami připomíná tragédii druhé světové války. To všechno nás upozorňuje na to, že bezpečnost, nezávislost, svoboda nejsou samozřejmé věci,“ řekl předseda vlády. Podle něj má Česko výhodu, že je členem EU a NATO. „Členství v Severoatlantické alianci znamená, že jsme si vědomi své odpovědnosti, že se podílíme na kolektivní obraně, že přispíváme dostatečně k tomu, abychom byli tak silní, aby se nikdo neodvážil na nás zaútočit. To je pro nás velká záruka míru,“ uvedl premiér.

Řekl, že je třeba myslet na ty, kteří na Ukrajině bojují za právo rozhodovat o svém osudu. „Oni do značné míry – a to není fráze – bojují i za nás. Je potřeba, aby Rusko se svou agresivní politikou neuspělo. Aby vidělo, že cesta agrese není cesta, jak naplnit své cíle,“ řekl Fiala. Dodal, že je proto potřeba Ukrajinu dál podporovat. „Nikdo z nás není žádným válečným štváčem, nikdo z nás nechce tu válku prodlužovat. Na druhou stranu nemůže Ukrajina obětovat nic z toho, co je její, na co má historické právo, co jí někdo ukradl. Pokud hovoří někdo o míru a o cestách k jeho dosažení, stoprocentně jsem všemi deseti pro, abychom přispívali k mírovému řešení, ale ne za cenu toho, že Ukrajina bude muset vydat nějaké své území,“ řekla novinářům ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

  Přesun do 4. stupně PES bude podle Havlíčka vláda řešit asi ve středu

Podle ní členství v NATO představuje i závazek podílu na společné obraně a ČR by neměla být „černým pasažérem“. Ministryně dodala, že armádu čeká modernizace. Zmínila budování těžké brigády, rozhodnutí o nákupu bojových vozidel pěchoty či přístupu k nadzvukovému letectvu i připravovaný nábor.

Česko podle premiéra díky zkušenostem s totalitami a okupacemi od počátku Ukrajině poskytovalo pomoc humanitární i vojenskou. Stalo se tak příkladem pro mnoho zemí, které se přidávaly, podotkl předseda vlády. Zmínil, že ČR podporuje také ukrajinské ambice začlenit se do západních uskupení.

Podobně se vyjádřili i šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) či předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Podle něj začátek ruské agrese na Ukrajině připomínal to, co předcházelo před osmi desetiletími vzniku protektorátu a vypuknutí války, protože „velmoci byly tolerantní k diktátorovi“. Českou odpovědností a závazkem je pomoci Ukrajině uspět a vyhrát, řekla Pekarová Adamová. ČR podle ní ukazuje, jak je potřeba se zachovat v případě, když je někdo napaden.

Fiala ocenil i solidaritu lidí, kteří poskytli pomoc a útočiště uprchlíkům, a to hlavně ženám a dětem. Poukázal také na to, že Češi věnovali ve sbírkách nemalé částky na humanitární i vojenskou pomoc.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com