Pavel povýšil šéfa BIS Koudelku do hodnosti brigádního generála

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka se po letech odmítání od bývalého prezidenta Miloše Zemana dočkal povýšení. Brigádním generálem ho dnes na Pražském hradě jmenoval na návrh vlády prezident Petr Pavel. Zeman obdobnému návrhu kabinetu v minulosti nevyhověl sedmkrát. Po jmenování nových generálů Pavel uvedl, že ceremoniál si spojuje s důstojností, ctí a také odpovědností a profesionalitou, což všichni dnes jmenovaní splňují.

Ke Koudelkovi a k BIS byl Zeman silně kritický a opakovaně ho generálem odmítl jmenovat. Podle vlády šéf zpravodajské služby dokázal, že jednoznačně chrání zájmy země a její bezpečnost.

Prezident požádal povýšené generály, aby dál přispívali k připravenosti Česka čelit hrozbám. Jsou podle něj reálné, jak vnější, tak vnitřní. Bývalý vysoce postavený voják vzpomenul, že na straně jmenovaných stál čtyřikrát. Uvedl také, že očekává od generálů připravenost bez ohledu na to, do jaké míry budou s novou hlavou státu zastávat společné názory.

Na Pražském hradě u příležitosti Dne vítězství jmenoval Pavel vedle Koudelky i nového šéfa rozvědky Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Vladimíra Posoldu. Do hodnosti generálporučíka Pavel povýšil náčelníka generálního štábu Karla Řehku i jeho zástupce Iva Střechu, do hodnosti generálmajora velitele vzdušných sil Petra Čepelku, náčelníka své vojenské kanceláře Radka Hasalu a velitele pozemního vojska Romana Náhončíka. Brigádními generály se nově stali dosavadní plukovníci generálního štábu Róbert Dziak, Roman Hyťha a Vladimír Studený.

Povýšen do hodnosti generálporučíka byl také policejní prezident Martin Vondrášek. Brigádními generály se stali Posolda, ředitel moravskoslezských hasičů Radim Kuchař a ředitel policie v Olomouckém kraji Tomáš Landsfeld. Do hodnosti brigádního generála Pavel povýšil také ředitele valdické věznice Jiřího Macha.

Prezident povyšuje do generálských hodností vojáky, policisty či hasiče dvakrát ročně, a to na den vzniku samostatného Československa 28. října a 8. května u příležitosti Dne vítězství.

  „Rusko je na kolenou,“ uvedla Pekarová Adamová, varovala ale před únavou z války

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com