Putin se zúčastní tradiční přehlídky u příležitosti oslav vítězství nad nacismem

Ruský prezident Vladimir Putin se dnes zúčastní každoroční vojenské přehlídky u příležitosti oslav Dne vítězství, kdy si Rusko připomíná porážku nacistického Německa v roce 1945. Vystoupí také s projevem. Již druhý rok po sobě bude přehlídka ve stínu ruské invaze na Ukrajinu, doprovázet ji budou přísná bezpečnostní opatření.

Z nácviku přehlídky na Rudém náměstí v Moskvě lze podle agentury Reuters usuzovat, že se jí letos zúčastní méně vojáků a armádní techniky než v minulých letech. Přítomni nebudou téměř žádní hosté ze zahraničí, účast dosud potvrdili pouze zástupci Arménie, Kazachstánu či Kyrgyzstánu. Putin také podle stanice Nexta pozval běloruského vůdce Alexandra Lukašenka.

V nejméně šesti ruských oblastech byly letošní oslavy zcela zrušeny kvůli obavám, že by se mohly stát terčem ukrajinských útoků. Zrušena byla letos také tradiční součást oslav Dne vítězství, pochod Nesmrtelného pluku. Při něm lidé nesou portréty svých příbuzných, veteránů z druhé světové války.

Přehlídka se uskuteční za přísných bezpečnostních opatření, která byla přijata také v návaznosti na dronové útoky na Kreml z minulého týdne, z nichž ruští představitelé obvinili Ukrajinu a označili je za pokus Kyjeva zabít Putina. Ukrajina to odmítla. Škody po nedávných útocích připisovaných Ukrajině v poslední době utrpěla také řada dalších objektů kritické infrastruktury v Rusku.

Úřady v Moskvě zakázaly používání dronů a začaly rušit signál GPS, což vedlo ke komplikacím například při jízdě taxíkem. Policistům byly narychlo rozdány dalekohledy, aby jimi mohli včas odhalit přilétávající drony.

Oslavy výročí porážky nacismu přicházejí v době pokračujících ruských ztrát ve válce na Ukrajině, která trvá již 15. měsícem, a také před očekávanou ukrajinskou protiofenzivou, jejímž cílem má být osvobození Ruskem okupovaných území Ukrajiny.

Den vítězství je klíčovým výročím pro prezidenta Putina, který často připomíná bojového ducha a oběti, které pomohly Sovětskému svazu porazit nacistické Německo ve druhé světové válce. Snaží se tím v Rusech podnítit pocit vlastenectví, a to zejména poté, co loni v únoru zahájil takzvanou zvláštní vojenskou operaci na Ukrajině s cílem zbavit sousední zemi nacismu.

  Rusko použilo hypersonické rakety Kinžal na Ukrajině třikrát, řekl Šojgu

Rusko slaví vítězství ve druhé světové válce o den později než většina zemí Evropy, protože v době, kdy nacistické Německo 8. května podepsalo kapitulaci, bylo v Moskvě vzhledem k časovému posunu již po půlnoci, tedy 9. května.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com