ANO a Spolu se v Ostravě opět neshodly na primátorovi a obsazení rady

Uskupení ANO a Spolu stále nedořešila v Ostravě sporné body bránící vzniku nové koalice. Zástupci obou subjektů se ani po dnešní schůzce nedohodli na obsazení postu primátora a početním rozdělení míst v jedenáctičlenné městské radě. Novinářům to po jednání řekli lídr Spolu Jan Dohnal a předsedkyně klubu zastupitelů ANO Hana Tichánková. Jejich dohoda přitom byla klíčová pro vznik koalice sestavené z ANO, Spolu, hnutí Ostravak, Starostů pro Ostravu a Pirátů. Jednání se tak ocitla v patové situaci a obě uskupení přiznala, že ve hře je i možný vznik koalice na jiné platformě. Už ve středu se přitom koná zasedání zastupitelstva.

Původně Ostravu ovládala koalice ANO, Spolu a Pirátů, která měla převahu 33 hlasů v pětapadesátičlenném zastupitelstvu. Rozpadla se však kvůli štěpení hnutí ANO. O primátorský post mělo ve vznikající koalici zájem hnutí ANO i uskupení Spolu. S obsazením primátorského postu úzce souviselo i početní rozdělení míst v radě města. Obě uskupení se proto v pátek dohodla, že si sporné body pokusí vzájemně vyjasnit a dnešní schůzka se uskuteční jen mezi nimi, protože se fakticky jednalo o problém mezi těmito dvěma subjekty. Shodnou řeč však jejich zástupci nenašli.

„Nedošli jsme k žádné shodě. Potvrdili jsme si naše pozice, ANO si potvrdilo svoje pozice,“ uvedl Dohnal. Další postup budou uvnitř klubu ODS řešit v pondělí. „Vzhledem k tomu, že se neposouváme, tak může nastat i varianta, že opravdu otevřeme jednání i s dalšími subjekty,“ řekl Dohnal. Situace se podle něj dá označit za patovou. Spolu i nadále trvá na tom, že chce pozici primátora a celkem tři místa v radě. Podle Dohnala hnutí ANO tlačí na účast Pirátů v radě, v níž chce mít hnutí navíc většinu. Dohnal však stále věří, že se do středy podaří najít nějakou koaliční shodu.

  Vláda schválila, že se žáci na začátku září třikrát otestují

Podle Tichánkové vyjednávání blokuje především Spolu. „Jednáme téměř měsíc a za ten měsíc jsme na této platformě předložili nejednu nabídku, kterou jsme dávali především členům ODS ke zvážení. Nicméně z jejich strany do této chvíle nedošlo k žádnému ústupku,“ míní Tichánková. Dodala, že hnutí zvažuje ustavení koalice na zcela jiné platformě. Nevyloučila jednání s žádnými subjekty v zastupitelstvu, tedy ani s SPD a Ostravskou levicí. Požadavek na zastoupení Pirátů v koalici Tichánková vysvětluje tím, že po rozštěpení ANO chtělo hnutí zachovat původní půdorys koalice a pouze ho doplnit o nového partnera. „Proto jsme celou dobu počítali s těmi koaličními partnery, kteří v současné radě seděli,“ řekla Tichánková. Dodala, že ANO chtělo mít jako nejsilnější klub post primátora. „Vzhledem k tomu, že se zdálo, že pro ODS je to naprosto nepřijatelné, tak jsme se snažili najít nějaké jiné řešení, to jiné řešení bylo ve většině v radě,“ doplnila Tichánková.

ANO podzimní komunální volby v Ostravě s převahou vyhrálo, když získalo 21 mandátů. Po volbách velmi rychle utvořilo koalici se Spolu, které má devět mandátů, a Piráty, kteří obsadili posty tří zastupitelů. Koalice tak měla převahu 33 hlasů. Krizi v ostravské části hnutí ANO odstartovala lednová volba prezidenta. Dosavadní primátor Tomáš Macura (dříve ANO), který byl dlouhodobým kritikem hnutí, v ní veřejně podpořil pozdějšího vítěze volby Petra Pavla na úkor šéfa hnutí ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše. Macura následně opustil i samotné hnutí a ostravský klub zastupitelů se ho rozhodl vyloučit ze svých řad. Stejně postupoval i v případě primátorovy náměstkyně Zuzany Bajgarové, která Pavla v prezidentské volbě rovněž podpořila. Klub ANO ale kvůli vzniklé situaci začali opouštět další členové hnutí, postupně jich odešlo šest. Spolu s Macurou a Bajgarovou vytvořili nový klub JDETO!!!.

  Kdo je Petr Arenberger, budoucí ministr zdravotnictví?

I po odchodu některých členů zůstalo ANO v zastupitelstvu nejsilnějším politickým klubem, má 13 členů. Spolu má devět mandátů, Ostravak osm, stejně jako nově vzniklé uskupení JDETO!!!. Čtyři zastupitele mají Starostové pro Ostravu a tři Piráti. V zastupitelstvu je ještě SPD se sedmi mandáty a Ostravská levice se třemi, kteří ale dosud do vyjednávání nebyli intenzivněji zapojeni.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com