Záporožská jaderná elektrárna čelí nebezpečné situaci, řekl Grossi

Největší jaderná elektrárna v Evropě čelí „relativně nebezpečné situaci“ po zničení ukrajinské Kachovské přehrady a zahájení ukrajinské protiofenzivy, která má osvobodit Ruskem okupovaná území. Uvedl to dnes šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi, než odcestoval z Kyjeva na další návštěvu Ruskem obsazené Záporožské jaderné elektrárny.

Grossi podle agentury AP řekl, že se setkal s prezidentem Volodymyrem Zelenským, aby s ním projednal situaci kolem elektrárny. Ta se zhoršila po zničení Kachovské přehrady, která pomáhala zásobovat nádrž sloužící k ochlazování reaktorů.

Ukrajina obviňuje z vyhození přehrady do povětří Rusko, což Moskva popírá a tvrdí, že hráz zničilo ukrajinské ostřelování.

Grossi uvedl, že úroveň vody v nádrži využívané elektrárnou klesá „celkem plynule“ a že to nepředstavuje „bezprostřední nebezpečí“.

„Je to vážná situace, protože jste omezeni množstvím vody, které máte. Kdyby praskla vrata, která tuto vodu zadržují, nebo došlo k něčemu podobnému, znamenalo by to ztrátu veškeré chladicí kapacity,“ varoval.

Aktuálně je odstaveno pět ze šesti reaktorů záporožské elektrárny a Ukrajina doufá, že odstaven bude i poslední funkční reaktor. Grossi na dotaz ohledně ukrajinských plánů odpověděl, že elektrárnu ovládá Rusko, což přináší „další nechtěné situace vyplývající z tohoto neobvyklého stavu“.

Elektrárnu nadále obsluhují Ukrajinci, ale pod dohledem ruských vojáků. MAAE má v elektrárně tým pozorovatelů a Grossi uvedl, že jeho členové budou během jeho návštěvy vystřídáni.

V souvislosti s ukrajinskou protiofenzivou Grossi řekl, že mu dělá velké starosti představa, že by se elektrárna znovu mohla ocitnout uprostřed bojů a mohla by utrpět přímý zásah.

Grossi zdůraznil, že tým MAAE nezpozoroval v elektrárně žádnou těžkou vojenskou techniku ruských sil. „Nemělo by tam být žádné vojenské vybavení nebo dělostřelectvo ani množství munice, které by mohlo ohrozit bezpečnost elektrárny,“ řekl Grossi. „V tuto chvíli o tom nemáme žádné náznaky. Ale nelze to vyloučit,“ dodal.

  Špičky EU vyzvaly Rusko, aby jasně ukázalo, že chce snížení napětí

Zelenskyj podle své kanceláře opět zdůraznil, že havárii na Záporožské jaderné elektrárně se lze vyhnout pouze její úplnou demilitarizací, deokupací a navrácením do ukrajinských rukou. S Grossim jednal o konkrétních krocích, které je nezbytné přijmout v zájmu minimalizace rizik a incidentů.

I po zničení Kachovské přehrady Rusko zajistí úplnou bezpečnost Záporožské jaderné elektrárny, ujistil dnes poradce šéfa ruského koncernu Rosenergoatom provozujícího ruské jaderné elektrárny Renat Karčaja. „Můžeme s dostatečnou jistotou říct, že jaderná bezpečnost Záporožské jaderné elektrárny bude zajištěna v plném rozsahu,“ prohlásil podle agentury TASS. Dodal, že ze Smolenska byla vyslána mobilní čerpací stanice, aby zajistila chlazení reaktorů záporožské elektrárny.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com