Záporožská jaderná elektrárna čelí nebezpečné situaci, řekl Grossi

Největší jaderná elektrárna v Evropě čelí „relativně nebezpečné situaci“ po zničení ukrajinské Kachovské přehrady a zahájení ukrajinské protiofenzivy, která má osvobodit Ruskem okupovaná území. Uvedl to dnes šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi, než odcestoval z Kyjeva na další návštěvu Ruskem obsazené Záporožské jaderné elektrárny.

Grossi podle agentury AP řekl, že se setkal s prezidentem Volodymyrem Zelenským, aby s ním projednal situaci kolem elektrárny. Ta se zhoršila po zničení Kachovské přehrady, která pomáhala zásobovat nádrž sloužící k ochlazování reaktorů.

Ukrajina obviňuje z vyhození přehrady do povětří Rusko, což Moskva popírá a tvrdí, že hráz zničilo ukrajinské ostřelování.

Grossi uvedl, že úroveň vody v nádrži využívané elektrárnou klesá „celkem plynule“ a že to nepředstavuje „bezprostřední nebezpečí“.

„Je to vážná situace, protože jste omezeni množstvím vody, které máte. Kdyby praskla vrata, která tuto vodu zadržují, nebo došlo k něčemu podobnému, znamenalo by to ztrátu veškeré chladicí kapacity,“ varoval.

Aktuálně je odstaveno pět ze šesti reaktorů záporožské elektrárny a Ukrajina doufá, že odstaven bude i poslední funkční reaktor. Grossi na dotaz ohledně ukrajinských plánů odpověděl, že elektrárnu ovládá Rusko, což přináší „další nechtěné situace vyplývající z tohoto neobvyklého stavu“.

Elektrárnu nadále obsluhují Ukrajinci, ale pod dohledem ruských vojáků. MAAE má v elektrárně tým pozorovatelů a Grossi uvedl, že jeho členové budou během jeho návštěvy vystřídáni.

V souvislosti s ukrajinskou protiofenzivou Grossi řekl, že mu dělá velké starosti představa, že by se elektrárna znovu mohla ocitnout uprostřed bojů a mohla by utrpět přímý zásah.

Grossi zdůraznil, že tým MAAE nezpozoroval v elektrárně žádnou těžkou vojenskou techniku ruských sil. „Nemělo by tam být žádné vojenské vybavení nebo dělostřelectvo ani množství munice, které by mohlo ohrozit bezpečnost elektrárny,“ řekl Grossi. „V tuto chvíli o tom nemáme žádné náznaky. Ale nelze to vyloučit,“ dodal.

  Trump podle soudu nemá imunitu před stíháním v kauze voleb z roku 2020

Zelenskyj podle své kanceláře opět zdůraznil, že havárii na Záporožské jaderné elektrárně se lze vyhnout pouze její úplnou demilitarizací, deokupací a navrácením do ukrajinských rukou. S Grossim jednal o konkrétních krocích, které je nezbytné přijmout v zájmu minimalizace rizik a incidentů.

I po zničení Kachovské přehrady Rusko zajistí úplnou bezpečnost Záporožské jaderné elektrárny, ujistil dnes poradce šéfa ruského koncernu Rosenergoatom provozujícího ruské jaderné elektrárny Renat Karčaja. „Můžeme s dostatečnou jistotou říct, že jaderná bezpečnost Záporožské jaderné elektrárny bude zajištěna v plném rozsahu,“ prohlásil podle agentury TASS. Dodal, že ze Smolenska byla vyslána mobilní čerpací stanice, aby zajistila chlazení reaktorů záporožské elektrárny.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com