Parašutisty, kteří zabili Heydricha, připomene pieta v Resslově ulici

Památku československých parašutistů, kteří za druhé světové války spáchali atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha, si dnes politici a další lidé připomenou u pravoslavného chrámu svatých Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici. Právě v kryptě kostela gestapo před 81 lety našlo jejich úkryt. Někteří parašutisté padli po statečném boji s nacistickou přesilou, jiní zvolili dobrovolnou smrt.

V kostele 18. června 1942 zemřeli Jan Hrubý, Jaroslav Švarc, Josef Valčík, Jozef Gabčík, Adolf Opálka, Jan Kubiš a Josef Bublík. Připomínky, která začne u chrámu v 10:00, se mimo jiné zúčastní předsedkyně Poslanecké sněmovna Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) nebo senátor Pavel Fischer. Parašutisty budou moci lidé uctít také v poledne u pomníku v Technické ulici.

Parašutisté výsadků Anthropoid, kteří byli vysláni z Londýna na pomoc domácímu odboji a pověřeni přípravou atentátu, se dostali na území protektorátu v prosinci 1941. Atentát provedli Kubiš a Gabčík. Na Heydricha, který byl do Prahy vyslán, aby zlomil domácí protinacistický odpor a připravoval plány na likvidaci celého českého národa, zaútočili 27. května 1942. Heydrich zemřel na následky atentátu 4. června.

ČTK

  Inflace představuje větší riziko než mutace koronaviru, říká Tomáš Nidetzký

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com