Rusko kvůli válce zrušilo vojenské cvičení Západ

Rusko zrušilo na tento měsíc plánované vojenské cvičení Západ-2023, uvedl dnes podle agentury Interfax ministr obrany Sergej Šojgu. Ruská armáda podle něj místo toho „cvičí na Ukrajině“. „Ne, letos máme cvičení na Ukrajině,“ reagoval Šojgu po jednání ruských a tureckých představiteli v Soči na novinářský dotaz týkající se pravidelných manévrů.

O tom, že Moskva pravděpodobně manévry zruší, minulý týden informovalo britské ministerstvo obrany. Důvodem je podle Londýna nedostatek vojáků a vybavení, kterému Rusko v důsledku války na Ukrajině momentálně čelí.

Takzvaná společná strategická cvičení provádělo Rusko od roku 2010 ve čtyřletých cyklech, a to po celé zemi. Od roku 2021 se měla konat každý druhý rok v západní části země, což podle Londýna odráželo priority Moskvy s ohledem na narůstající konfrontaci se Západem.

Manévry, které provedla ruská armáda společně s běloruskou v září 2021 – tedy jen několik měsíců před zahájením ruské invaze na Ukrajinu, byly největší od rozpadu Sovětského svazu. Podle Moskvy se jich zúčastnilo na 200.000 vojáků.

ČTK

  Německý soud poslal do vězení klimatické aktivisty za blokádu silnice

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com