Opozice slibuje ke korespondenční volbě dlouhou a ostrou debatu

Opoziční hnutí SPD udělá v rámci demokratických metod všechno pro to, aby ve Sněmovně zamezilo přijetí vládního návrhu o zavedení korespondenční volby. Před schůzí dolní parlamentní komory to řekl předseda SPD Tomio Okamura. Také další opoziční subjekt, hnutí ANO, očekává ostrou debatu, v níž vystoupí velká část členů jeho klubu, řekl místopředseda ANO Radek Vondráček.

Vládní tábor nechal svolat ke koaliční novele mimořádnou schůzi. Začne ve středu a bude pravděpodobně pokračovat i v pátek. Projednávání brzdili v úvodním kole i ve druhém čtení poslanci opozičních hnutí ANO a SPD.

„Vládní návrh není v souladu s českou ústavou, protože narušuje rovnost, přímost i tajnost hlasování,“ uvedl Okamura. Z novely podle něj také čiší účelovost, vláda Petra Fialy (ODS) podle něj nemá podporu většiny občanů a snaží se volby zmanipulovat tak, aby koaliční strany získaly výhodu proti současnému stavu.

Místopředseda a šéf poslaneckého klubu Radim Fiala doplnil, že hnutí zatím nemá danou strategii, vyjádřit se ale budou chtít všichni jeho poslanci. SPD má dvacetičlenný klub. Předpokládá, že ohledně nočního jednání Sněmovny se dospěje k dohodě na úrovni předsedů poslaneckých klubů pravděpodobně ve středu odpoledne. Okamura avizoval, že středečního jednání se neúčastní a vystoupí až v pátek, neboť bude jednat společně se znovuzvoleným europoslancem Ivanem Davidem se zástupci frakce Identita a demokracie (ID).

ANO podle Vondráčka nepřipravuje speciální obstrukční taktiky nebo strategii. Chce apelovat na vládní koalici, aby nepřistupovala k omezování řečnické doby či stanovení hlasování na pevný termín. „Jsme přesvědčeni, že česká společnost většinově nepodporuje korespondenční volbu,“ řekl. Znamená podle něj ohrožení důvěryhodnosti volebního systému.

„Očekávám ostrou debatu a že vystoupí velká část členů poslaneckého klubu ANO. Nepředpokládám, že bychom v tomto týdnu dospěli k nějakému výsledku,“ uvedl. „Zákon jako celek odmítáme,“ poznamenala předsedkyně klubu Alena Schillerová.

  První dodávku antigenních testů do škol dodá firma 28. února

Korespondenční volbu ze zahraničí by podle předlohy mohli využít čeští občané, kteří budou zapsáni u místně příslušného zastupitelského úřadu do voličského seznamu. Návrh se týká prezidentských, sněmovních a evropských voleb. Poprvé by Češi v cizině mohli podle předlohy hlasovat dopisem už v řádných volbách do Sněmovny v příštím roce.

Obě opoziční hnutí se u krajanů v minulých volbách do Sněmovny netěšila takové oblibě jako vládní strany. Kritiku opozičních zástupců spojovala opakovaná tvrzení, že korespondenční volba je účelová a nezaručuje dodržení ústavní zásady o rovnosti, přímosti a tajnosti hlasování. Poslanci těchto hnutí varovali také třeba před rozšířením možností manipulace s hlasy a před snížením důvěry veřejnosti ve volby. Koaliční představitelé s takovými výtkami nesouhlasili. Korespondenční hlasování podle vládních poslanců zlepší Čechům pobývajícím v zahraničí dostupnost volebního práva.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com