Maďarsko nebude blokovat pomoc NATO Ukrajině, řekl Orbán

idnes.cz

Maďarsko nebude blokovat rozhodnutí NATO o poskytování podpory Ukrajině, řekl dnes podle agentury Reuters maďarský premiér Viktor Orbán při návštěvě generálního tajemníka Severoatlantické aliance Jense Stoltenberga v Budapešti. Šéf NATO zdůraznil, že na podporu Ukrajiny, která se už třetím rokem brání ruské vojenské agresi, nebudou použity maďarské finanční prostředky ani personál.

Stoltenberg podle agentury AFP připravuje před červencovým summitem NATO ve Washingtonu plán na větší roli aliance při koordinaci dodávek zbraní Kyjevu a při výcviku ukrajinských vojáků. Maďarsko se dříve proti této vizi ohradilo a tvrdilo, že by to mohlo alianci zatáhnout do války s Ruskem.

V NATO podle ruskojazyčného webu stanice BBC roste znepokojení v souvislosti s postojem Budapešti k válce na Ukrajině. Orbán je jediným evropským lídrem, který udržuje úzké vztahy s režimem ruského vůdce Vladimira Putina, na jehož rozkaz ruská armáda v únoru 2022 zahájila rozsáhlou invazi do sousední země.

Maďarský ministerský předseda kritizuje sankce uvalené na Rusko kvůli jeho agresi a odmítá Kyjevu poskytovat vojenskou podporu s vysvětlením, že to jen prodlužuje konflikt. V minulosti prohlásil, že válka může skončit pouze skrze vyjednávání. Jak by bylo možné dosáhnout mírových hovorů, neuvedl. Na konci května poznamenal, že plány NATO ohledně silnějšího zapojení do války na Ukrajině jsou jako snaha hasit požár plamenometem a aliance se podle něj každým týdnem přibližuje válce s Ruskem.

ČTK

  Stát bude po Rusku žádat nájemné u domů v Praze či budov konzulátů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com