Sněmovna podpořila možnost dlouhodobého pobytu pro uprchlíky z Ukrajiny

Sněmovna podpořila vládní novelu o dalším prodlužování dočasné ochrany pro uprchlíky z Ukrajiny před ruskou agresí. Ti z nich, kteří by se rozhodli v Česku usadit a ochranu nepotřebují, by mohli nově využít možnosti zvláštního dlouhodobého pobytu. V pořadí sedmou úpravu zákona nazývaného lex Ukrajina nyní projednají sněmovní výbory bezpečnostní a pro sociální politiku.

ANO neuspělo s návrhem vrátit novelu vládě k přepracování mimo jiné kvůli připomínkám některých krajů. Podobně Radek Koten (SPD) neúspěšně navrhoval zamítnutí novely. Vyčítal kabinetu, že prodlužování dočasné ochrany chce svázat s rozhodováním EU, což podle něho z Česka dělá gubernii. EU se dnes podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) jednomyslně shodla na prodloužení dočasné ochrany ukrajinských uprchlíků do konce března 2026.

Dočasná ochrana v Česku pro uprchlíky z Ukrajiny platí do března příštího roku. Dočasná ochrana umožňuje lidem, kteří uprchli před ruskou agresí, přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání či na pracovní trh. Ke konci letošního března podle vlády si dočasnou ochranu v ČR prodloužilo 320.000 uprchlíků, přichází jich ale zhruba 1500 týdně, takže v první červnové dekádě jich bylo na 355.000. Koncem roku by se jejich celkový počet mohl podle předkládací zprávy k novele vyšplhat k hranici 400.000 osob.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že do pracovního procesu se v Česku zapojilo na 120.000 uprchlíků v produktivním věku, což představovalo 70 procent z nich.

Zvláštní dlouhodobý pobyt je určen podle Rakušana pouze těm ukrajinským uprchlíkům, kteří v Česku pobývají déle než dva roky. Vedle platného cestovního dokladu, bezúhonnosti a zajištěného bydlení jsou základními podmínkami rovněž ekonomická soběstačnost a nezávislost na dávkovém systému. V případě dětí je pak předpokladem plnění povinné školní docházky.

Zástupci ANO se pozastavovali nad navrhovaným zvýšením humanitární dávky pro zdravotně postižené uprchlíky na zhruba 12.000 korun, a to u dětí o 6600 korun a u dospělých o 4400 korun. Podle Rakušana je toto navýšení kompenzací za ztrátu možnosti bydlení zdarma od letošního září.

  MZV nyní neeviduje Čechy, kteří by se nedostali na let ze Rhodu

Poslanec ANO Jiří Mašek poukazoval na Ukrajince, kteří podléhají branné povinnosti a přitom mají v Česku dočasnou ochranu. Poznamenal, že by se měli vrátit do vlasti už kvůli tomu, aby prodloužili platnost dokladů. Rakušan k námitkám uvedl, že systém umožňuje z dočasné ochrany vyloučit osoby, které spáchaly trestný čin na Ukrajině nebo jinde v rámci EU. Mohou ale využívat dočasné ochrany i s propadlými doklady.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com