Venezuela si volí nového prezidenta, šanci má Maduro i kandidát opozice

Ve Venezuele se otevřely volební místnosti, voliči budou rozhodovat o novém prezidentovi. O třetí prezidentský mandát usiluje současný prezident Nicolás Maduro, velkou šanci má ale podle průzkumů i kandidát opozičního bloku Jednotná demokratická platforma (PUD) Edmundo González Urrutia. Výsledek tak podle agentury AP buď povede k zásadní změně v zemi potýkající se s masivní krizí, nebo prodlouží politiku, která způsobila nejhorší mírový hospodářský kolaps na světě.

Na 21 milionů oprávněných voličů může odevzdat svůj hlas od dnešních 6:00 do 18:00 místního času (od poledne do půlnoci na pondělí SELČ). Kromě Madury a Gonzáleze se o nejvyšší úřad v latinskoamerické zemi uchází dalších osm kandidátů.

Podle posledních průzkumů má González náskok několika desítek procentních bodů nad Madurem a mohl by dostat 50 až 60 procent hlasů. Podle médií je tak téměř vyloučené, že by Maduro mohl uspět bez masivních podvodů a je stále nejasné, jak se současný vládní blok zachová v případě vítězství opozice.

Venezuela má největší prokázané zásoby ropy na světě a kdysi se pyšnila nejvyspělejší ekonomikou v Latinské Americe. Po Madurově nástupu do čela země se však dostala do stále se prohlubující se krize. Klesající ceny ropy, chudoba a hyperinflace vedly nejprve k sociálním nepokojům a poté k masové emigraci.

ČTK

  Nový ruský modul vychýlil ISS. Softwarová chyba, tvrdí Rusové

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com