Republikánský guvernér DeSantis na Floridě obhájil mandát

Republikánský guvernér Ron DeSantis na Floridě obhájil mandát, v úterních volbách podle projekcí amerických televizí CNN, Fox News a NBC porazil demokrata Charlieho Crista.V Arkansasu podle agentury AP byla guvernérkou zvolena bývalá mluvčí minulého amerického prezidenta Donalda Trumpa Sarah Huckabeeová Sandersová. V Texasu podle NBC a Fox News podle očekávání obhájil mandát republikánský guvernér Greg Abbott, zatímco v Pensylvánii se guvernérem podle projekcí stane demokrat Josh Shapiro. Demokraté v Massachusetts a Marylandu podle AP získali zpět dva guvernérské posty držené republikány.

DeSantis je považován za možného kandidáta na prezidenta ve volbách v roce 2024 a největšího republikánského soupeře bývalého prezidenta Trumpa. Florida je označována za takzvaný „swing state“, kde voliči někdy dávají přednost republikánům a jindy demokratům.

DeSantis, který byl v roce 2018 těsně zvolen guvernérem, je na Floridě populární a v průzkumech veřejného mínění vedl proti svému demokratického vyzyvateli.

V Texasu podle projekcí republikánský guvernér Abbott podporovaný Trumpem porazil demokrata Beto O´Rourkea, a obhájil tak mandát. V klíčových otázkách pro voliče, zejména v otázce migrace na hranicích s Mexikem a ekonomiky, se podle průzkumů veřejného mínění Abbott a republikáni projevovali jako odborně zdatnější. Někteří republikáni považují Abbotta za možného kandidáta v příštích prezidentských volbách.

Novým guvernérem Pensylvánie se podle odhadů stane demokrat Josh Shapiro. Podle projekcí porazil Trumpova republikánského stoupence Douga Mastriana. Také Pensylvánie je považována za takzvaný swing state. Shapiro se ve své kampani zaměřil mimo jiné na ochranu demokracie. Mastriano mezitím šířil Trumpova nepravdivá tvrzení o ukradených prezidentských volbách v roce 2020. V minulosti také vystupoval proti koronavirovým opatřením a je silným odpůrcem potratů.

V Massachusetts byla podle AP guvernérkou zvolena generální prokurátorka Maura Healeyová a v Marylandu spisovatel Wes Moore, uvedla agentura AP. Healeyová je první otevřeně homosexuální zvolenou guvernérkou ve státě Massachusetts, Moore se stane prvním černošským guvernérem v Marylandu, píše AP.

  Muskův návrh na mír pobouřil Ukrajinu, Zelenskyj o něm uspořádal anketu

Američtí voliči v úterních volbách rozhodovali o novém složení celé Sněmovny reprezentantů, třetiny Senátu a také o nových guvernérech ve 36 státech a třech teritoriích.
Republikán Rubio obhájil mandát, řada klíčových klání je nerozhodná

Republikánský senátor za Floridu Marco Rubio podle projekcí porazil svou demokratickou rivalku Val Demingsovou, a získal tak třetí funkční období. Řada klíčových soubojů o křesla v Senátu však podle CBS News zůstává nerozhodných. Jde například o klání v Georgii, Pensylvánii, Arizoně či Wisconsinu. Američtí voliči v úterních volbách rozhodovali o novém složení celé Sněmovny reprezentantů, třetiny Senátu a také o nových guvernérech ve 36 státech a třech teritoriích.

Šéf demokratické většiny v Senátu Chuck Schumer podle očekávání obhájil mandát za stát New York.

Klíčový souboj o senátní křeslo v Georgii mezi demokratem Raphaelem Warnockem a republikánem Herschelem Walkerem je podle průzkumu u volebních místností televizní stanice CBS News zatím hodnocen jako nerozhodný. Někdejší hvězdu amerického fotbalu Walkera před volbami podpořil bývalý prezident Donald Trump.

Jako podobně těsné se jeví také klání v Pensylvánii, kde proti demokratovi Johnu Fettermanovi kandidoval další Trumpův favorit- republikánský televizní moderátor Mehmet Oz, známý jako Dr. Oz.

Demokraté v několika levicově orientovaných státech hladce porazili Trumpem podporované republikány, píše agentura AP. Zároveň uvádí, že v řadě dalších států se očekávají těsné souboje, které rozhodnou o tom, která ze stran bude mít většinu v Kongresu. Republikánská většina v obou komorách Kongresu by mohla výrazně poškodit pozici současného demokratického prezidenta Joea Bidena, jelikož Sněmovna či Senát mohou v podstatě znemožnit přijetí jakékoliv významnější legislativy.
Republikán J. D. Vance, kterého podpořil Trump, byl zvolen do Senátu

Republikán J. D. Vance, kterého podpořil bývalý prezident Donald Trump, byl podle odhadů amerických médií zvolen senátorem za stát Ohio. Agentura AFP to označuje za první velké volební zklamání pro demokratického prezidenta Joea Bidena.

  Satelitní snímky: Gigantická ruská kolona táhne na Kyjev

Politický nováček Vance, který se dostal do povědomí veřejnosti jako autor bestselleru „Hillbilly Elegy“ (Americká elegie), jež vypráví o jeho vzpomínkách na dětství v Apalačském pohoří, podle projekcí porazil demokrata Tima Ryana.

Ačkoliv Vance v minulosti Trumpa kritizoval, později svůj postoj změnil a získal Trumpovu podporu. V předvolební kampani vystupoval jako bojovník proti elitám a brojil rovněž proti drogám, nelegální migraci a demokratům.

Američtí voliči v úterních volbách rozhodovali o novém složení celé Sněmovny reprezentantů, třetiny Senátu a také o nových guvernérech ve 36 státech a třech teritoriích. Volby, které se konají v polovině čtyřletého funkčního období prezidenta, bývají často nepříznivé pro stranu, která získala Bílý dům.
Trump odrazuje floridského guvernéra DeSantise od kandidatury na prezidenta

Trump odrazuje floridského guvernéra Rona DeSantise od kandidatury na prezidenta v roce 2024. Očekává se, že oba politici budou soupeřit o republikánskou nominaci.

„Myslím, že by to od něho byla chyba. Myslím, že by se to (stranické) základně nelíbilo,“ řekl v úterý Trump v televizi Fox News. Varoval, že by o 44letém politikovi zveřejnil nelichotivé informace. „Vím toho o něm víc než kdokoliv jiný – možná víc než jeho manželka,“ řekl Trump bez dalších podrobností. Uvedl také, že pokud by se DeSantis o republikánskou nominaci ucházel, uškodil by si.

Britská BBC na svých internetových stránkách píše, že Trump už v minulosti vyhrožoval, že zveřejní informace očerňující jeho politické soupeře.

Později ale Trump o DeSantisovi mluvil jako o „dobrém člověku“ a popřel, že by mezi nimi byly spory.

BBC DeSantise označuje za relativního politického nováčka, který se do povědomí širší veřejnosti dostal teprve od roku 2019, když se stal floridským guvernérem. Staví se do role nadšeného zastánce konzervativních hodnot a mnozí považují za pravděpodobné, že nominaci Republikánské strany do boje o Bílý dům v roce 2024 získá on a ne Trump. DeSantis v nynějších volbách post guvernéra obhájil, což ho staví na dobrou startovací pozici v boji o republikánskou nominaci.

  Počet obětí ničivého požáru na havajském ostrově Maui se vyšplhal na 67

Trump v pondělí naznačil, že rozhodnutí o kandidatuře oznámí 15. listopadu.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com