NS: Vrchní soud posoudil Babišův spor s Piráty o migranty neúplně, tedy špatně

Vrchní soud v Praze rozhodl ve sporu Pirátů s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem podle Nejvyššího soudu neúplně, tedy nesprávně. Nejvyšší soud (NS) to uvedl v dnes zveřejněném odůvodnění svého rozsudku, kterým zrušil loňské rozhodnutí Vrchního soudu v kauze a vrátil mu ji k opětovnému projednání. Babiš před volbami do Sněmovny v roce 2021 zveřejnil na síti X příspěvek, ve kterém naznačoval, že Piráti chtějí lidem nastěhovat do domácností migranty. Vrchní soud nařídil Babišovi příspěvek do tří dnů smazat.

Podle NS musí Vrchní soud v Praze projednat případ znovu, protože nevzal v úvahu všechna relevantní kritéria, která je třeba zvažovat při poměřování práva na svobodu projevu s právem na ochranu pověsti právnické osoby.

Piráti se kvůli Babišovu příspěvku nejprve obrátili na Krajský soud v Praze, který v květnu 2022 jejich žalobu zamítl. O rok později Vrchní soud v Praze vyhověl jejich odvolání, ale Babiš před časem uspěl se svým dovoláním u NS.

NS podle zveřejněného odůvodnění vzal v potaz judikaturu českých i evropských soudů a dospěl k závěru, že Babišův výrok byl pronesený v politické kampani, kde je jen malý prostor pro omezování svobody slova. Navíc to uvedl v otázce veřejného zájmu na adresu veřejně činné osoby, tedy Pirátů. A veřejně činná osoba, v tomto případě politická strana, má podle NS dostatek možností vyvracet v médiích skutková tvrzení či hodnotící soudy.

NS souhlasil s pražských vrchním soudem, že v některých případech šlo o skutková tvrzení, v některých o hodnotící soudy. Nicméně mu vytkl, že u části není zřejmé, jak k ní přistupoval. „Přitom ujasnění si, zda má určitý výrok povahu skutkového tvrzení nebo hodnotícího soudu, je zásadní pro posouzení jeho dopadů do pověsti dotčené osoby,“ uvedl NS.

ČTK

  Babiš po jednání se Zemanem s médii nemluvil, měli jednat i o BIS

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com