Statisíce Izraelců vyšly do ulic, požadují okamžitou dohodu o rukojmích

Statisíce Izraelců dnes vyšly do ulic v Tel Avivu a dalších izraelských městech ve snaze vyvinout tlak na vládu premiéra Benjamina Netanjahua, aby okamžitě uzavřela dohodu, která povede k propuštění rukojmích zadržovaných v Pásmu Gazy, než je zabijí teroristé z Hamásu. Protesty, které jsou podle serveru The Times of Israel (ToI) největší za více než rok, vypukly v reakci na nalezení těl šesti rukojmích v Pásmu Gazy o víkendu izraelskou armádou. Podle ní byli zabiti krátce před jejím příchodem. Na pondělí plánují protestující v zemi generální stávku.

Podle organizátorů dnešních protestů se jich jen v Tel Avivu účastnilo na 300.000 lidí. Dalších 200.000 vyšlo dnes do ulic demonstrovat za dohodu o příměří a propuštění rukojmích v dalších izraelských městech včetně Jeruzaléma.

Stovky demonstrantů podle listu Haarec zablokovaly dálnici v Tel Avivu, načež je policie začala rozhánět pomocí vodního děla. Demonstranti dnes večer zablokovali také vjezd do Jeruzaléma a policii se jej podařilo otevřít po zhruba dvou hodinách. Dvě desítky protestujících policie zatkla.

V Tel Avivu někteří demonstranti pochodovali s maketami rakví, aby dali najevo, že izraelská vláda podle nich opustila rukojmí, kteří zůstávají v zajetí v Pásmu Gazy. Tři ze šesti rukojmích, jejichž těla armáda objevila v tunelu v pod Rafáhem na jihu Pásma Gazy a mezi nimiž byl také Izraelec s americkým občanstvím, měli podle agentury AP být propuštěni v první fázi navrhovaného příměří, o němž se jednalo v červenci. „Není nic horšího než vědět, že mohli být zachráněni,“ řekla AP Dana Loutalyová. „Někdy je potřeba něco tak strašného, aby to lidmi otřáslo a vyhnalo je to do ulic,“ dodala.

Největší izraelský odborový svaz Histadrut svolal na pondělí první generální stávku od začátku války. Pozastaveny během ní budou i odlety a přílety z mezinárodního Ben Gurionova letiště u Tel Avivu. Šéf odborů Arnon Bar-David na demonstraci v Tel Avivu mimo jiné prohlásil, že vláda opustila rukojmí i ekonomiku. Odborový předák podle serveru ToI také uvedl, že slíbil, že využije své pravomoci a zastaví ekonomiku, „až přijde čas“. „Ta chvíle teď nastala,“ řekl. Část davu na projev reagovala potleskem, zatímco jiní skandovali „kde jste doteď byl?“.

  Poláky v neděli čeká volba mezi Dudou a Trzaskowským

Ke stávce se připojí i sdružení Izraelské obchodní fórum, které sdružuje většinu zaměstnanců v soukromém sektoru, včetně dvou stovek největších firem v zemi, napsal server ToI. Stávkovat hodlají i stovky technologických firem.

Válka v Pásmu Gazy začala loni 7. října, když ozbrojenci z Hamásu a jejich spojenci v izraelském pohraničí pozabíjeli na 1200 lidí a dalších 251 unesli. Přes 100 rukojmích propustilo při týdenním příměří koncem listopadu, osm jich osvobodila izraelská armáda a necelé čtyři desítky přivezla armáda do Izraele mrtvých. Nyní podle armády v Gaze zůstává 97 rukojmích, z nichž je však nejméně 33 po smrti.

Izraelská odveta si v Pásmu Gazy podle dnešního prohlášení úřadů spravovaných Hamásem vyžádala životy nejméně 40.738 lidí, dalších 94.154 jich utrpělo zranění. Velká část Gazy byla od října zničena a drtivá většina zdejších 2,3 milionu obyvatel přežívá ve velmi těžkých podmínkách mimo své domovy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com