Zima bude pro Ukrajince tvrdá, opravený je jen zlomek poničené infrastruktury

Nadcházející zima bude pro Ukrajince velmi tvrdá, protože se dosud podařilo opravit jen zlomek energetické infrastruktury poničené ruskými útoky. Podle agentury Unian před tím dnes varovala ukrajinská Národní komise pro státní regulaci ve sféře energetiky.

Šéf komise Kosťantyn Uščalovskyj na zasedání výboru pro energetiku v ukrajinském parlamentu řekl, že zatím bylo obnoveno pouze 1,6 procenta poškozených zařízení na výrobu tepelné energie. Ruské útoky podle něj napáchaly na teplárnách a tepelných elektrárnách škody za téměř 30 miliard hřiven (zhruba 18 miliard korun). Následné opravy se ale zatím provedly pouze za 482 milionů hřiven (zhruba 288 milionů korun).

Uščalovkskyj kromě toho sdělil, že další škody ve výši 9,6 miliardy hřiven (5,7 miliardy korun) utrpěla také přenosová soustava státního distributora elektřiny Ukrenerho. Opravy této soustavy se provedly zatím pouze za necelou miliardu hřiven.

Rusko podnikalo intenzivní vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu zejména loni na podzim a během zimy. Následná poškození působila rozsáhlé výpadky dodávek tepla a vody. Od října do února podle Unain Ukrajina přišla o 44 procent kapacit pro výrobu jaderné energie a zhruba 75 procent kapacit tepelných elektráren.

ČTK

  BBC upozornila na opožděnou reakci ruských složek při útoku u Moskvy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com