V Benátkách končí filmový festival, porota udělí Zlatého lva

V italských Benátkách dnes končí letošní ročník filmového festivalu. Během závěrečného večera, který začíná v 19:00, porota vedená francouzskou herečkou Isabelle Huppertovou udělí hlavní festivalovou cenu – Zlatého lva. Letos se představily očekávané hollywoodské filmy i snímky více žánrových tvůrců.

Po loňském roce, kdy se benátský festival konal v období stávky amerických odborů herců a scénáristů, se v plné síle vrátili do města nad lagunou hollywoodští tvůrci. Festival minulý týden zahájil Tim Burton se snímkem Beetlejuice Beetlejuice a mezi posledními představenými filmy byla Americká sága – kapitola druhá, kterou režíroval Kevin Costner.

Hlavní porota, ve které zasedá i polská režisérka Agnieszka Hollandeová, bude vybírat mezi 21 filmy a žádný favorit není zřejmý. Velká očekávání panovala kolem snímku Joker: Folie à deux, jehož předchozí část Joker získala v roce 2019 Zlatého lva. Reakce kritiků na nový film režiséra Todda Philipse ovšem byla spíše vlažná až negativní.

Lepší odezvu měly první film španělského režiséra Almodóvara natočený v angličtině The Room Next Door, adaptace románu Queer spisovatele Williama Burroughse od italského režiséra Luky Guadagnina, drama April uznávané gruzínské režisérky Dey Kulumbegašviliové nebo snímek z doby brazilské vojenské diktatury režiséra Waltera Sallese Ainda estou aqui (Jsem ještě tady).

Své ceny za režii či herecké výkony udělí také porota v sekci Orizzonti, kterou vede americká režisérka Debra Graniková. V sekci soutěží film v české koprodukci Je to ve hvězdách od slovenského tvůrce Petera Kerekese. V nesoutěžní sekci Orizzonti Extra se představil film After Party debutujícího českého režiséra a scenáristy Vojtěcha Strakatého.

ČTK

  Členové ruské FSB byli obviněni z pětimiliardového úplatku, píše tisk

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com