Dánsko má dva případy těžkých potíží u naočkovaných AstraZenekou

seznamzpravy.cz

Dánsko hlásí dva případy těžkých zdravotních problémů u zdravotníků, kteří byli před dobou kratší než dva týdny očkováni vakcínou proti covidu-19 od firmy AstraZeneca. U jednoho z nich se objevily krevní sraženiny, u druhého mozkové krvácení. Informuje o tom agentura Reuters. Úřady v Kodani uvedly, že jeden ze zdravotníků zemřel.

Dánský úřad pro kontrolu léčiv bez dalších podrobností potvrdil, že obdržel dvě „závažné zprávy“. Některé evropské země v poslední době pozastavily očkování proti covidu-19 vakcínou od společnosti AstraZeneca poté, co se u několika lidí, kteří přípravek dostali, objevily závažné zdravotní problémy.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) ve čtvrtek uvedla, že vakcína je bezpečná a její používání riziko krevních sraženin nezvyšuje. Přínos tohoto preparátu podle EMA stále převyšuje možná rizika. Agentura ovšem dodala, že zcela vyloučit spojitost mezi vakcínou a několika výjimečnými případy obtíží zatím nelze a jejich zkoumání bude pokračovat.

V pátek některé země imunizaci preparátem obnovily, Dánsko, Švédsko a Norsko ovšem uvedly, že toto rozhodnutí ještě zváží.

Autor: ČTK

  Soud OSN nevyhověl žádosti Ukrajiny o ruské reparace za podporu separatistů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com