V centru Berlína demonstrují tisíce odpůrců karanténních opatření

Nejméně 10.000 lidí se sešlo v centru Berlína u Braniborské brány na dnešní demonstraci proti novele zákona o potírání infekčních chorob. Další tisíce lidí se shromáždily na dalších místech metropole. Policie opakovaně varovala, že akce rozpustí, pokud lidé nebudou dodržovat hygienická opatření. Policie zadržela několik lidí, protesty jsou ale poklidné.

Policie v poledne na twitteru oznámila, že pořadatel ukončil jednu demonstraci mezi Braniborskou bránou a Vítězným sloupem. „Účastníci nyní již bývalé demonstrace mají povinnost místo opustit,“ uvedla policie. Krátce předtím varovala, že akci kvůli nedodržování hygienických opatření rozpustí. Povolala k tomu i policejní cisterny s vodními děly, na místě mají pořádkové síly k dispozici i obrněný policejní transportér.

Další demonstrace, kterou policie považuje za ukončenou, se konala na náměstí 18. března u Braniborské brány. Zde na protestující dav, který se odmítal rozejít, vodní děla použila.

Demonstranti protestují proti schvalované novele zákona o infekčních chorobách, kterou považují za protiústavní. Nelíbí se jim, že součástí úpravy jsou mimo jiné dodržování odstupu, nošení roušek či nucené uzavírky obchodů. Část kritiků novelu považuje za obdobu zmocňovacího zákona z roku 1933, díky kterému se nacistický vůdce Adolf Hitler mohl chopit neomezené moci.

Demonstrace se dnes měly původně konat před budovou Reichstagu, ve které sídlí Spolkový sněm. Ministerstvo vnitra zde ale z obav před násilnostmi a možného útoku na budovu parlamentu, kde poslanci novelu posuzují, pořádání protestů zakázalo. Vstup do vládní čtvrti, kde jsou budovy parlamentu a sídlo kancléřky Angely Merkelové, byl veřejnosti zapovězen.

V Berlíně je dnes v pohotovosti 2200 policistů, část z nich byla povolána i z jiných spolkových zemí. Situaci ze vzduchu monitoruje policejní vrtulník.

Autor: ČTK

  Demonstrativní teror: Rusko zaútočilo raketami na Kyjev v den návštěvy africké delegace

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com