Nord Stream 2 podrývá bezpečnost Ukrajiny, uvedl ministr Blinken

apnews.com

Plynovod Nord Stream 2 je ruský geopolitický projekt podrývající bezpečnost Ukrajiny a hrozba pro energetické zabezpečení Evropy, řekl dnes americký ministr zahraničí Antony Blinken. Na jednání se svým německým protějškem Heikem Maasem se zástupci obou států shodli, že budou společně i nadále stát proti ruským „provokacím“ vůči Ukrajině.

„Chceme se ujistit, že Rusko nepoužije Nord Stream 2 jako donucovací prostředek vůči Evropě nebo Ukrajině,“ sdělil Blinken, který je na návštěvě Německa. Odpoledne ho přijme i kancléřka Angela Merkelová.

„Německo a Spojené státy budou i nadále tvořit společnou frontu proti všem hrozbám a provokacím z Ruska, ať se bude jednat o zabírání území Ukrajiny“ nebo „uvěznění Alexeje Navalného či dezinformace v našich demokraciích“, citovala Blinkena agentura AFP.

Takřka dokončený plynovod Nord Stream 2 má už brzy přivádět zemní plyn z Ruska přímo do Německa po dně Baltského moře. Stavba plynovodu, jehož větev povede i do Česka, se však stala předmětem sporů mimo jiné proto, že obchází státy jako Polsko, pobaltské země a také Ukrajinu, které tak přijdou o tranzitní poplatky. Washington již dříve zmínil své obavy z toho, že plynovod zvýší ruský ekonomický a politický vliv na Evropu; podle některých kritiků dokonce bude představovat bezprostřední hrozbu pro mír v Evropě.

Blinken dnes ujistil, že Washington je plně rozhodnutý z těžké situace vykřesat pozitiva a posílit energetické zabezpečení Evropy.

Autor: ČTK

  Palestinci zaútočili raketami i po zemi na Izrael, ten mluví o válce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com