Tisícovka demonstrantů se domáhala odstoupení maďarské prezidentky

Přinejmenším tisícovka lidí dnes demonstrovala před sídlem maďarské prezidentky Katalin Novákové proti její loňské milosti udělené muži odsouzenému za krytí nadřízeného, jenž roky zneužíval chlapce v dětském domově. Píše to agentura Reuters. Agentury AFP, AP a APA odhadly počet demonstrantů na několik tisíc. „Ne pedofilii,“ skandoval dav. Na začátku akce lidé uctili minutou ticha památku jedné z obětí, která spáchala sebevraždu.

Nováková se rozhodla omilostnit asi dva tucty odsouzených loni na jaře před návštěvou papeže Františka. Byl mezi nimi i zástupce ředitele dětského domova, který pomáhal bývalému šéfovi krýt jeho trestnou činnost. Ředitel byl odsouzen k osmi letům za zneužití nejméně deseti nezletilých chlapců v letech 2004 až 2016, jeho zástupce k více než třem letům odnětí svobody.

Maďarská opozice vyzvala Novákovou, která je spojenkyní a bývalou ministryní premiéra Viktora Orbána, aby odstoupila.

Mert Pop, který byl jednou z obětí zneužívání, veřejně vyjádřil zděšení nad milostí a vyzval Novákovou, aby své rozhodnutí vysvětlila. „Bývalá ministryně pro rodinu Katalin Nováková je jednou z lidských tváří (vládní strany) Fidesz, které se dalo věřit, že je dobrou matkou pečující o rodinou a umírněnou prezidentkou. Ukázalo se, že tomu tak není,“ řekl AP Pop, který podle svých slov cítí odpovědnost jednat i jménem ostatních obětí a získat odpověď, proč milost získal muž, který napomáhal k jejich zneužívání.

Prezidentka v úterý uvedla, že by nikdy nedala milost pedofilovi, a to platí i v tomto případě. K možnosti svého odstoupení se nevyjádřila. „Odůvodnění rozhodnutí udělit milost není veřejné, a proto je přirozené, že každá milost vyvolá otázky a tyto otázky často zůstanou nezodpovězeny. O všech milostech také platí, že jsou svou povahou rozdělující,“ řekla.

Právník některých obětí sexuálního zneužívání András Gál prezidentčina tvrzení odmítl s tím, že udělení milosti bylo fackou obětem. „Katalin Nováková řekla, že všechny milosti rozdělují, ale já si myslím, že s pedofilií je tomu jinak. Všichni ostatní jsou na druhé straně, protože pedofilie nerozděluje,“ řekl AP.

  Denník N: Slovenský premiér Heger zvažuje demisi před hlasováním o nedůvěře

Ve snaze zmírnit politické dopady skandálu Orbán, jehož strana Fidesz rozbíhá kampaň před volbami do Evropského parlamentu, předložil parlamentu novelu ústavy zbavující hlavu státu možnosti omilostnit pachatele zločinů na dětech. Nováková slíbila, že novelu podepíše.

Ale demonstranti s transparenty „Demise!“ před prezidentskou kanceláří uvedli, že jediným přijatelným řešením je odstoupení prezidentky. Nováková v úřadu nebyla; je na návštěvě v katarské metropoli Dauhá.

„Rezignace by byla velmi správná věc,“ řekl podle Reuters Béla Sedan, pracující jako tesař. „Po takové chybě by měla odejít a nereprezentovat Maďarsko jako prezidentka,“ dodal.

„Plivla obětem do tváře,“ uvedla o prezidentčině milosti Rita Antoniová z ženského sdružení a kritizovala hlavu státu, že si dosud nenašla čas na setkání s oběťmi.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com