CVVM: Důvěryhodnost vlády a Sněmovny mírně stoupla, u prezidenta klesla

Důvěryhodnost vlády a Sněmovny od jara mírně stoupla, nyní jim věří necelá čtvrtina občanů. Naopak v případě prezidenta nebo Senátu se výsledky mírně zhoršily. Hlava státu má nyní důvěru 53 procent lidí a horní parlamentní komora 30 procent veřejnosti. Vyplynulo to ze srpnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Nejvyšší důvěře dvou třetin lidí se mezi ústavními institucemi i přes mírný pokles stále těší starostové a obecní zastupitelstva, zatímco kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) a Sněmovna vyšly z hodnocení opět nejhůře.

U všech zkoumaných institucí jsou ale posuny v hodnocení minimální. Důvěra v prezidenta i Senát se od jara snížila o dva procentní body, naopak dolní parlamentní komora si o dva body polepšila na 23 procent a vláda si připsala tři body na současných 24 procent.

„U vlády a Poslanecké sněmovny navzdory určitému zlepšení oproti podzimu 2023 zůstává důvěra na zřetelně horší úrovni, než byla v období od roku 2018 až do prvního pololetí roku 2023,“ uvedli autoři průzkumu.

Výsledky starostů, kterým lidé nejvíce důvěřují, se proti jarním měsícům zhoršily o bod na 67 procent a o dva body na 64 procent klesla důvěryhodnost obecních zastupitelstev. Krajským zastupitelstvům věří stejně jako na jaře 44 procent Čechů a 41 procent důvěřuje hejtmanům, proti jaru je to ale čtyři body méně.

Hodnocení politické situace se v porovnání s letošním jarem téměř nezměnilo. Počet lidí, kteří jsou s ní nespokojeni, se snížil o bod na 61 procent. Třináct procent je se situací stejně jako na jaře spokojeno a 21 procent uvedlo, že není ani spokojeno, ani nespokojeno.

Výsledky se ale změnily proti loňskému podzimu. V porovnání s ním nespokojených ubylo o osm bodů, a situace se tak vrátila do stavu zaznamenaného v období srpna a září 2023. Hodnocení politické situace přesto zůstává výrazně horší, než bylo v letech 2014 až 2020 s výjimkou krátkodobého propadu z roku 2017 spojeného s tehdejší vládní krizí, doplnilo CVVM.

  Na Hradě začal novoroční oběd Zemana s Vondráčkem

Jeho průzkumu se v době od června do konce srpna zúčastnila tisícovka lidí starších 15 let.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com