Za úplatek sebrali i šéfa Panteonu obránců vlasti. V Rusku pokračuje exploze zatýkání za korupci

Basmanský soud v Moskvě v pátek zatkl Vjačeslava Filippova, vedoucího Federálního válečného památníku „Panteon obránců vlasti“ Ministerstva obrany Ruské federace. Je obviněn z přijetí úplatku ve zvlášť velkém rozsahu, píše účet Kanal vizioněra na Telegramu.

Filippov byl zadržen již 10. září, ale vyšlo to najevo až nyní. „Jeho právníci se snažili dosáhnout toho, aby mu bylo uloženo domácí vězení nebo zákaz určitých činností.
Před pěti lety Filippov údajně obdržel od šéfa jedné společnosti automobil Volkswagen v hodnotě dvou milionů rublů jako úplatek za uzavření deseti smluv na instalaci památníků,“ uvádí příspěvek.

(Pro představu, kolik je to v českých korunách, lze uvedené částky v rublech vydělit přibližně čtyřmi. Zmíněný Volkswagen by tedy měl hodnotu půl milionu našich korun.)

Pod titulkem „Nová zatčení činitelů“ se v dalším příspěvku vyjmenovává celá řada dalších osob zadržených na základě podezření z korupce.

„Zadržen byl šéf Dolgoprudného (stotisícové město v Moskevské oblasti, pozn. red.) Vladislav Judin, a to za podvod a zneužití pravomoci. Zadržena byla hlavní hygienička Tatarstánu Jelena Sizovová. Je podezřelá z podvodů se státními zakázkami. Generální ředitel společnosti Lenbytchim Denis Michajlov byl zadržen v Petrohradě v rámci trestního řízení ve věci zpronevěry finančních prostředků při realizaci státních zakázek v oblasti obrany. Podle vyšetřovatelů Michajlov při realizaci státních zakázek uzavřených na částku přes 115 milionů rublů s AO Vojentorg na dodávky majetku pro potřeby Odboru zdrojového zabezpečení Ministerstva obrany Ruské federace úmyslně nadhodnotil ceny za suroviny a dodávky, čímž odcizil přes 20 milionů rublů.“

Výčet jmen posledních zatčených je velmi dlouhý.

„Na Krymu byl zatčen Vitalij Salmanov, zástupce vedoucího Ředitelství Rosgvardija pro tuto oblast, v případu zneužití pravomoci. Podepsal dokumenty o převzetí včas nedokončené opravy kasáren. Ve Vsevoložsku zadrželi příslušníci FSB ředitelství ‚M‘ Denise Chrupina, zástupce vedoucího 5. oddělení odboru vnitřních věcí Hlavního odboru vnitřních věcí v Petrohradě a Leningradské oblasti, údajně za podvody s pozemky ve Vsevoložském okrese Leningradské oblasti. V Rostovské oblasti byl zadržen nejmenovaný zaměstnanec energetického holdingu v případě pokusu o předání úplatku ve výši 20 milionů rublů příslušníkovi FSB za zastavení kontroly společnosti dodávající zařízení pro potřeby ministerstva obrany.“

  Ukrajinci vytlačili Rusy několik kilometrů od Dněpru, tvrdí Kyjev

Ani to ještě není ve zprávě z 12. září všechno.

„V Krasnodaru byl zadržen Suren Grigorjan, šéf společnosti ‚TK-Progress‘, za zpronevěru 7,2 milionu rublů z ministerstva obrany při rekonstrukci ubytovny pro kadety Krasnodarské vyšší vojenské školy. Zatčení zřejmě souvisí s případem Jurije Kuzněcova, bývalého hlavního personalisty ministerstva obrany.“

Vlna zatýkání za korupci začala letos na jaře, kdy byl zatčen náměstek tehdejšího ministra obrany Timur Ivanov. Následovala řada dalších náměstků a generálů. Pozornost komentátorů vzbuzuje fakt, že sám Šojgu, za jehož vedení v resortu panovala značně neutěšená situace, zatím z ničeho oficiálně obviněn nebyl.

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com